Tichá dohoda při natáčení klipu k písni Born in Kladno

Tichá dohoda při natáčení klipu k písni Born in Kladno | foto: Karel Šuster

VIDEO: Born in Kladno. Tichá dohoda točila klip ve funkční válcovně

  • 0
Kapela Tichá dohoda vydává čtvrtý singl z loňské desky Hlasitá revoluce. Klip k písni Born in Kladno vznikl v industriálním prostředí poslední funkční kladenské továrny v Sochorové válcovně Dříň, která dnes spadá pod Třinecké železárny.

Připomenutí éry průmyslové výroby a slávu kladenského hokeje ilustrují dobové dokumentární záběry z filmových týdeníků z Národního filmového archivu a Krátkého filmu Praha.

Píseň vzpomíná na zlaté časy kladenských nonstop hospod, kam chodili hutníci a havíři ráno po noční na pivo a polévku nebo guláš. Hospody měly své oficiální i neoficiální názvy - Marťan, klub Jalta, Skleník, kino Květen (v písni pozměněné na Máj), Bundeswehr, Na Cikánce a další.

„Když jsem byl dítě, tak jsem o těch hospodách jen slýchal při potlachu dospělých,“ vzpomíná autor hudby a textu Dan Šustr. „Osobně jsem byl jen v jediné z nich – Na Cikánce, kde strýc pracoval jako vechtr. Je to kousek od Švermova, odkud pocházím. Kamarád Pepa, který na Kladně v 80. letech pracoval jako havíř na dole Mayrau, na to začal vzpomínat loni v létě na jedné pijatice. Díky tomu se mi to vše vybavilo.“

Tichá dohoda vydala album Hlasitá revoluce loni po devatenáctileté odmlce. Od března bude pokračovat v klubovém turné po celé republice a objeví se i na některých festivalech.