GLOSA: Thom Artway maluje svou hudbu zase o něco pestřejší paletou

  • 1
Písničkář Thom Artway představil v metropoli videoklip k písni All I Know i přeskupenou doprovodnou kapelu. Úterní koncert v pražské Malostranské besedě měl důmyslnou dramaturgii a potvrdil to, co se už ví – že Artwayovi to sluší na menších pódiích, kde má těsný kontakt s publikem.

Bez urážky, Artwayova živá vystoupení uměla trochu nudit. Nic proti zadumané vzdušné hudbě, kterou písničkář provozuje, ale celý koncert tato poloha prostě neutáhne. Nastavit tedy podobné kompozice trochu rychlejšími kousky byl dobrý krok.

Zároveň platí fakt, že to či ono lépe funguje v malém a semknutém klubu, jakým Malostranská beseda je, lépe než třeba na velkém festivalovém pódiu za odpoledního světla.

Thom Artway v Praze představil svůj nový singl All I Know a videoklip k němu. Na ten si kvůli naplánované mezinárodní premiéře musí český divák ještě počkat, nicméně písnička je to zábavná a skočná, byť refrén nápadně připomíná jinou Artwayovu skladbu In Your Mind. Ale proč měnit fungující postupy, že?

Písničkář personálně obměnil svou doprovodnou kapelu, což se pozitivně projevilo na koncertním zvuku. Na jednu stranu přibyla druhá elektrická kytara a vynalézavější jsou i některé klávesové party. Na druhou potom v některých písních zní vedle akustické kytary také kontrabas, což jim dává trochu kotlíkářské vyznění. A to nemusí být ve folkově pozitivně laděném Česku marný krok.

Celkově lze říct, že Artway a jeho parta mají teď o něco pestřejší paletu. Jako jediný zástupce bude Česko prezentovat na velkém letním festivalu Sziget v Budapešti. Tak uvidíme, jak zaujme.