Tata Bojs - NanoTour

Tata Bojs - NanoTour | foto: Warner Music

Tata Bojs mají live album. Už aby byly obrázky

V rámci vydání koncepčního Nanoalba se Tata Bojs loni předvedli na pražském Výstavišti. Letos úročí záznamy. První vychází v pondělí 26. září zvuková stopa.

Exkluzivní ukázky z 2CD najdete v audiogalerii.

Záznam z večera v T-Mobile Areně 27. října 2004 je rozdělen stejně jako koncert na dvě části. Podobně bude koncipováno i DVD, které se objeví během několika týdnů.

Na prvním CD kapela přehrála Nanoalbum, koncepční příběh o lásce v digitálním věku. Druhý disk nabízí průřez koncertními hity.

Tata Bojs společně s hostujícím klávesistou Jiřím Hradilem se představují jako plnokrevná rocková kapela, která bez potíží utáhne takřka dvouhodinový koncert.

S největším náporem se musel vyrovnat zpívající bubeník Milan Cais, na jehož hlasu už je ke konci dvojalba patrná únava, kterou však zdolává nasazením.

Kapelu zpoza mixážního pultu bezchybně diriguje zvukař Dušan Neuwerth. Do jeho smyček a loopů a Caisových bicích spolehlivě basuje Mardoša.

Co se nedá přeslechnout je kytara Vladimíra Bára, která zní troufaleji než na studiových nahrávkách a za použití různých efektů pohání ostatní.

Zpestřením jsou další vokalisté. Hvězdou je - stejně jako na albu - Jiří Schmitzer v postupně gradujícím Léčiteli, dokonalém rockovém divadle.

Linda Hammelová se jen mihne v první "nano" části, zato Klára Nemravová, která patří k nedílnému inventáři kapely, je slyšet skoro pořád a průběžně oživuje celou nahrávku.

Koncertní dvojalbum nenudí, ale kdo si chce vychutnat příběh Nanoalba, zřejmě sáhne po studiové verzi. Neměl by si však nechat utéct druhý disk s hity jako Toreadorská otázka, Šťastnější či Atenttion Aux Homme.

Navíc - Tata Bojs v čele s výtvarníkem Caisem jsou věhlasní vizuálním ztvárněním svých koncertů a show na Výstavišti bylo v tomto ohledu dosavadním vrcholem kapely. Ve spojitosti s obrázky na "dévédéčku" bude její hudba působit ještě výrazněji.

Tata Bojs - Nanotour
Warner Music, délka 2CD 54:24 a 46:68
Tři pecky: Léčitel, Toreadorská otázka, Šťastnější

Hodnocení iDNES: