Trombon

Trombon | foto: Profimedia.cz

Soutěž Pražského jara v oboru klavíru a trombonu uzavřela přihlášky

  • 0
Do 63. ročníku Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se přihlásil úctyhodný počet kandidátů. Obor klavír zaznamenal 78 přihlášených, trombon ještě o sedmnáct více.

Soutěž, kterou v roce 1946 založil Rafael Kubelík, má ve svém portfoliu řadu významných umělců, kteří v její historii v nejrůznějších hudebních oborech zvítězili. Celosvětově nejznámějším laureátem byl ruský violoncellista Mstislav Rostropovič, který zvítězil hned dvakrát, v letech 1947 a 1950.

Mezi významné domácí interprety, kteří vítězně prošli soutěží, patří například mezzosopranistka Dagmar Pecková, tenorista Štefan Margita, varhaníci Václav Rabas a Aleš Bárta, houslista Ivan Ženatý či hráč na lesní roh Radek Baborák.

V letošním roce soutěž probíhá ve dvou oborech: klavír a trombon. Do prvně jmenovaného se přihlásilo 78 umělců z 22 zemí. Nejpočetnější zastoupení měla Korejská republika s 18 uchazeči, Česká republika byla na druhém místě s 13 přihlášenými, na třetím místě skončilo 10 klavíristů z Ruska. Na základě anonymního poslechu nahrávek vybrala komise 58 kandidátů, kteří postupují do druhého kola.

Do oboru trombon se přihlásilo 95 kandidátů z 26 zemí. Největší zájem byl zaznamenán z Francie, odkud bylo zasláno 13 přihlášek, na druhém místě byli čeští trombonisté, kterých se o postup ucházelo 11, třetí místo obsadili opět Rusové s 9 trombonisty. Umělcem z nejexotičtější země v celé soutěži byl bezpochyby trombonista z Faerských ostrovů. I v tomto oboru vybrala komise po poslechu všech přihlášených 58 kandidátů do dalšího kola.

Jména přijatých kandidátů jsou zveřejněna na internetových stránkách mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zde.