The Offspring

The Offspring | foto: SONY BMG

Prošlé neopunkové pamlsky Offspring

  • 2
Kolekce největších hitů amerických pop-punkerů The Offspring připomíná hostinu poskládanou z pouťových mlsů. Cukrová vata, opékané klobásy, lékořice, vodová zmrzlina, obarvená pražená kukuřice... Bude vám na konci dobře?

Soutěž o diskografii The Offspring či kompilaci Greatest Hits najdete ZDE

Je to rozpačité vzpomínání. The Offspring vznikli v roce 1984, v polovině 90. let pak stáli spolu s Green Day u zrodu mohutné vlny, která oživila punk a v modifikované popovější podobě jej - patnáct let po původní, autentické erupci - přivedla zpět do mainstreamu.

The Offspring (zpěvák Dexter Holland, kytarista Noodless, basák Greg K a donedávna i bubeník Ron Welty) zabodovali především tím, jak dokonale nakládali s melodickou linkou.

O chloupek přepjatý Hollandův vokál, rokenrolově chytlavé riffy a vždy tak nějak povědomý rytmus s příchutí ska se staly poznávacími znameními, jednoduché popěvky se zavrtávaly s omračující podmanivostí hluboko pod kůži a ani tolik nevadilo, že se vlastně silně podobají jeden druhému.

Vyšlo i bilanční DVD Offspring
Kromě cédéčka s Greatest Hits je k dostání i bilanční DVD, které na ploše zhruba dvou hodin shrnuje tu více, tu méně vtipné a zajímavé videoklipy z dílny The Offspring. Nechybí ani pár tradičních pohledů do zákulisí.
Ne že byste si nevšimli, jak se z tvorby kapely postupně vytrácí někdejší potemnělá (lehce postgrungeová?) strunka, jak se The Offspring desku od desku více zabydlují v rolích rozverných rádiových kašpárků, kteří v singlových hitovkách poskakují k pobavení dětiček. Všimli, ale na desce se to vždycky nějak zachránilo tím, že "to prostě jelo", jedna pecka za druhou.

V roce 2005 už mají The Offspring za sebou více než dekádu v záři reflektorů a zrcadlo nastavené kompilací nejslavnějších písniček už neukazuje onu žahavě výbušnou, sympaticky našláplou partu z před deseti let.

Jistě, davy milují ono slavné "aha aha" v úvodu Pretty Fly (For A White Guy), i mamky v kuchyni si rády podupávají při beatlesácké parafrázi Why Don't You Get A Job a začínající skejťácký potěr se prohání při bubblegumové dusárně Hit That.

Těžko říct, kdy vlastně nastal ten osudový zlomový moment, kdy smysluplná podstata kapely, která (byť nepřišla s něčím výrazně osobitým) nesporně spoluurčovala rockovou scénu minulé dekády, implodovala do neznáma.

Dnes The Offspring připomínají vlastní karikatury. Stále poměrně úspěšní mediální šíbři za zenitem, těžící z laciného pozlátka.

Žádný div, že píseň Can't Repeat, která výběr hitů provází coby singlová novinka, vzbuzuje pocity smutku. Zvětralá, placatá, bez náboje, tuctově vykrádající sebe sama...

The Offspring - Greatest Hits
SONY BMG, délka CD 54:44
Tři pecky: Self Esteem, Gotta Get Away, All I Want

Hodnocení iDNES: