Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pat a Brad hlásí: A je to!

  17:43
V neděli 5. listopadu v Praze zahraje velká akvizice dnešního jazzového světa, pianista Brad Mehldau. Na koncert nás může navnadit jeho nové album ve dvojici s kytaristou Patem Methenym.
Pat Metheny, Brad Mehldau

Pat Metheny, Brad Mehldau - Pet Metheny, Brad Mehldau | foto: archiv

Předcházející sloupek Na okraj najdete ZDE

ALBUM TÝDNE
Na první pohled by se mohlo zdát, že každá z obou slavných osobností, které od sebe dělí celá muzikantská generace, patří do jiného jazzového "podsvěta" - nejpopulárnější alba Pata Methenyho inklinují k popu, Brad Mehldau je zase prototypem jazzového intelektuála, který do své hudby čerpá podněty z evropské klasiky. Jenomže nic není tak černobílé.

Pat Metheny, Brad MehldauMetheny má svou druhou polohu v nejrůznějších komornějších projektech mimo Pat Metheny Group a Mehldau nejenže rád zpracovává motivy více či méně známých songů z oblasti popmusic, ale v minulosti jako sideman hrál i mnohem přímočařejší muziku. Ostatně, právě na albu saxofonisty Joshuy Redmana Chill z roku 1994 prý Metheny Mehldaua zaznamenal poprvé.

Když si odmyslíme dvě skladby, které oba protagonisté nahráli za doprovodu Mehldauovy stálé rytmiky (Larry Grenadier - kontrabas, Jeff Ballard - bicí), klidně by mohlo album, pojmenované jen podle protagonistů Metheny Mehldau (Nonesuch/Warner Music), nést název, který by byl variací na známou řadu Mehldauových nahrávek The Art Of The Trio - v tomto případě The Art Of The Duo (tak se, mimochodem, jmenuje DVD nahrávka kytaristy Johna Abercrombieho).

Brad Mehldau, Pat MethenyPřestože autorsky je většina alba dílem Methenyho (sedm skladeb z deseti), je přímo čítankovým příkladem vyvážené spolupráce a zejména toho, jak krásně si mohou rozumět nástroje obou hráčů, aniž by k tomu potřebovaly jakékoli berličky (svůj oblíbený kytarový syntezátor Metheny například použil pouze jednou, jinak tu zní čistý zvuk jeho kytary). Možnosti dua oba hráči prozkoumávají krok za krokem, motivy si přehazují jak horký brambor, citlivě se vzájemně doprovázejí a nikdy ostentativně nesólují na úkor druhého.

Harmonicky mimořádně bohatá, často melodicky velmi silná instrumentální hudba dvojice je sice převážně velmi komorní a impresionistická, v některých skladbách (kromě dvou s rytmikou, kde se to rozumí samo sebou, také třeba Bachelors III) ovšem oba muzikanti umějí zdatně přitlačit na pilu a z příjemné levitace posluchače usadit blíže k zemi. Album tak dokládá, že apriorní soudy o dvou kohoutech různého chovu na jednom smetišti patří k vymýceníhodným předsudkům.

JEŠTĚ VYŠLO
Stanton MooreVýtečně hybnou muziku nabízí nové album neworleanského bubeníka Stantona Moorea III (Telarc/Classic). Ten patří k významným figurám tamní současné scény, jeho groovy by mohly sloužit jako výkladový materiál na téma "Jak se v New Orleans hraje rytmika". Standardní zvuk alba, které mimochodem obsahuje i verzi ledzeppelinovské When The Levee Braks, je aranžmá tria bicí - hammondky (Robert Walter) - kytara (Will Bernard), mezi hosty se objevuje i saxofonista Skerik, jinak člen zajímavého Mooreova projektu Garage a trois. Samozřejmě, III je "bubenické album", takže nechybějí ani sóla na bicí, do únavného bubínkaření mají ale daleko, Moore je nejen bravurní, ale také soudný hráč. Hraje hudbu zcela dnešní i minulou. tedy nadčasovou.

REEDICE TÝDNE
McCoy TynerPianista McCoy Tyner se samozřejmě proslavil především jako člen tzv. klasického kvartetu Johna Coltranea v první polovině šedesátých let, od té doby je nicméně jazzovou stálicí první třídy. Šíři jeho záběru pomáhá prezentovat album McCoy Tyner And The Latin All-Stars (Telarc/Classic), reeditované po sedmi letech. Typický afrokubánský jazz, postavený na hybném rytmu perkusí a typických harmoniích, populární už v padesátých letech, tady hraje Tyner s početnou squadrou rodilých "latinos" a zdá se, že je tu spíš jedním z mnoha "účastníků zájezdu" než hlavní hvězdou. Ale o to zřejmě šlo. A vůbec to není špatné. Zvlášť se sklenkou daiquiri po ruce...

KONCERT TÝDNE
KačkalaKoncertem týdne v kontextu této rubriky je samozřejmě Brad Mehldau 5. listopadu v Rudolfinu v rámci festivalu Struny podzimu. Ale nejen jazzem živ je člověk. Dva dny předtím, v pátek 3. listopadu v pražském klubu NoD proběhne další položka programu průběžného alternativního festivalu Stimul. Tentokrát slibuje spoustu dobré muziky, ale i zábavy - a možná nějakou tu přestřelku navrch. "Co se stane, když špičkoví jazzoví improvizátoři začnou hrát country?", ptají se pořadatelé. Odpovědí je hudba polské pětice Mitch & Mitch: smrtící dávka absurdního humoru, rouhačské hudební citace, instrumentální zručnost i záměrný primitivismus, strhující pódiová show. Prý "country & eastern"! Jako host koncertu se představí česko-americká dívčí skupina Kačkala, která bez instrumentálního doprovodu, pouze a capella, zpívá neuvěřitelné songy, které jsou směsicí písní z Apalačského pohoří a bahna z "táborské cesty". Se stetsony na hlavách, přirozeně.

Autor:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...