Původní sestava skupiyn oceán: Petr Kučera, Dušan Vozáry, Petr Muk, Jan Vozáry

Původní sestava skupiyn oceán: Petr Kučera, Dušan Vozáry, Petr Muk, Jan Vozáry | foto: Pop Museum

Oceán připravuje návrat. Teď už i kvůli vzpomínce na Muka

  • 32
Oceán chystá návrat na hudební scénu. Koncertní šňůru rozjede na jaře příštího roku. Jenže bez Petra Muka, který v pondělí ráno náhle zemřel. "Připravovali jsme návrat Oceánu, před týdnem jsme Petrovi poslali demo snímky. Je to všechno šílené, nedovedu to pochopit," říká Jan Vozáry, který s Mukem v listopadu 1985 Oceán založil.

Ve druhé polovině 80. a začátkem 90. let patřil k nejpopulárnějším českým skupinám. Mezinárodním stvrzením kvalit kapely bylo její přizvání na britské turné s populárním duem Erasure v roli předkapely.

Petr Muk nečekaně zemřel

Odešel hlas Oceánu a Shalomu

"Nový Oceán má být ve stejném složení jako na jeho začátku. Vystupovat s námi budou i hosté, například Jitka Charvátová. Měla zpívat s Petrem. Projekt teď musíme dotáhnout do konce už jen pro toho Petra a znovu lidem zahrát," dodává Vozáry, který se s Mukem znal od základní školy, do které chodili ve svém rodišti v Českém Krumlově. Spolu navštěvovali i střední průmyslovou školu. Už tehdy se věnovali hudbě.

Jitka Charvátová"Zažili jsme spolu mnoho začátků a vzestup Oceánu, potom tu dobu slávy a popularity, spoustu koncertů. Petr to byl muzikant, srdcař, měl dar od Boha," vzpomíná Vozáry a připouští, že Mukovu muzikálovou éru příliš nesledoval.

Ovšem nové album, které Muk vydal po pěti letech pod názvem V bludišti dnů, se mu velmi zamlouvá. "Slyšel jsem několik demo snímků a je to opravdu dobré, i když je to ten Petrův popík. Je v tom ale srdce," říká chvějícím se hlasem Vozáry.