Z festivalu v Glastonbury - Jay-Z

Z festivalu v Glastonbury - Jay-Z - (28. června 2008) | foto: Reuters

Nejvíce si rapem vydělává Jay-Z. Žabař Eminem je až čtrnáctý

  • 0
Americký raper Jay-Z, vlastním jménem Shawn Carter, vede se 63 miliony dolarů (1,26 miliardy korun) s velkým náskokem žebříček nejlépe vydělávajících interpretů tohoto žánru za posledních dvanáct měsíců.

V hodnoceném období červen 2009 až červen 2010 skončil za Jay-Z na druhém místě Sean Combs, známý jako Diddy, který si vydělal 30 milionů dolarů.

AkonTřetí finančně nejúspěšnější je senegalsko-americký raper Akon (Aliuane Thiam) s 21 miliony dolary. Těsně za ním je s 20 miliony Američan Lil Wayne, vlastním jménem Dwayne Carter, a to přesto, že v březnu nastoupil do vězení za porušení zákona o držení zbraní.

Skoro všichni, kdo jsou na předních místech žebříčku, používají stejné strategie - diverzifikace. Příjmy jim vedle koncertů a prodeje záznamů plynou například i z reklamy na alkohol, z vlastnictví nočních klubů a z účinkování ve filmech.

Eminem v albu RecoveryPodle autora žebříčku Zacka O'Malleyho Greenburga z Forbes.com tvoří příjmy z prodaných záznamů jen malou část příjmů celkových. "Eminem je číslo 14, i když od roku 2000 prodal víc záznamů než kterýkoli jiný umělec," řekl Greenburg. Eminem si v hodnoceném období vydělal osm milionů dolarů.

,