Neil Young zpívá o opravdovém bohatství

- Kanadský zpěvák Neil Young je znám svými proměnlivými hudebními instinkty. V šedesátých letech začínal jako folkový zpěvák, později ovlivnil punkery a o generaci později styl grunge. Poslední Youngovo album, jehož příprava trvala tři roky, nese název Silver & Gold.

Young vytvořil novou desku se zkušenými muzikanty: bubeníky Jimem Keltnerem a Oscarem Butterworthem, baskytaristou Donaldem 'Duck' Dunnem a klávesistou Spoonerem Oldhamem. Album obsahuje deset skladeb, jejichž původ lze vystopovat v polovině roku 1997, kdy Young zakončil své turné H.O.R.D.E. a začal přemýšlet o sólovém projektu.

Přestože Young za bezmála čtyři desetiletí svého účinkování vytvořil mnoho sólových hitů, nikdy nevydal kompletní sólové album. "Když jsem byl na turné," vzpomíná Young, "napsal jsem pár nových písniček včetně Silver & Gold a Without Rings a chtěl jsem je hned nahrát, dokud byl můj hlas v dobré formě po vystoupeních."

Neil Young:
Silver & Gold
1. Good To See you
2. Silver & Gold
3. Daddy WentWalkin´
4. Buffalo Springfield Again
5. The Great Divide
6. Horseshoe Man
7. Red Sun
8. Distant Camera
9. Razor Love
10. Without Rings
Koncem roku 1997 Young usoudil, že není spokojen s úrovní projektu a přizval k spolupráci další hudebníky. "Hrát s těmito muzikanty byla zábava," hodnotí spolupráci Young. Pojmenováním alba chtěl Young vyjádřit svůj vztah k majetku. "Název říká, že lidské vztahy jsou důležitější než materiální statky. Můžete si říct, že si vymýšlím, když jsem tak bohatý. Mně je však naprosto jasné, že majetek je většinou nepodstatný."

Neil Young je autorem soundtracku k filmu Dead Man režiséra Jima Jarmusche.

Neil Young s kytarou.

Obal alba Silver & Gold.