Na Cockera přišlo osm tisíc lidí

- Na jediný koncert světoznámého britského zpěváka Joe Cockera v České republice přišlo ve čtvrtek do brněnské haly Rondo přes osm tisíc diváků. Jejich věk byl důkazem toho, že Cocker neztratil příznivce mezi lidmi, kteří si pamatují jeho hudební začátky v šedesátých letech. Současně však jeho písně přilákaly tisíce mladých. Kromě legendárních hitů z 60. a 70. let na koncertu zazněly novinky z posledního loňského alba nazvaného No Ordinary World.

Cocker byl zřejmě s výsledkem koncertu spokojen, protože mu diváci dali jasně najevo, že je pro ně jeho hudba stále živá. Mnozí z nich se ke zpěvákovi připojili svým zpěvem, nechyběl ani mohutný aplaus.

Cocker si však z Brna neodveze jen příjemné zážitky. Ve čtvrtek odpoledne musel zpěvák spolu s ostatními hosty opustit na několik desítek minut hotel, kde byl od středy ubytován. Telefonický anonym totiž oznámil, že je v hotelu bomba. "Anonym patrně nebyl namířen proti Cockerovi. Volající pouze suše oznámil, že je v hotelu bomba," poznamental policejní mluvčí Zdeněk Lubas pro ČTK.

Kompletní diskografie
With A Little Help From My Friends - 1969
Joe Cocker! -1969
Mad Dogs And Englishmen - 1970
Joe Cocker (USA) / Something To Say (Europe) - 1972
I Can Stand A Little Rain - 1974
Jamaica Say You Will - 1975
Stingray - 1976
Live In L.A. - 1976
Luxury You Can Afford - 1978
Sheffield Steel - 1982
Civilized Man - 1984
Cocker - 1986
Unchain My Heart - 1987
One Night Of Sin - 1989
Joe Cocker Live - 1990
Night Calls - 1992
The Best Of Joe Cocker - 1993
Have A Little Faith - 1994
The Long Voyage Home - 1995
Organic - 1996
Across From Midnight - 1997
Greatest Hits - 1998
iDNES -lsd
Veterán hudební scény Joe Cocker, který zažil úspěch v šedesátých letech, útlum v sedmdesátých a comeback v osmdesátých, pokračuje v devadesátých letech stále ve své kariéře. Během více než třiceti let prošel mnoha styly, ale ať už to byl rock, pop, rhythm&blues či soul, stále si dokázal udržet svůj osobitý styl, který charakterizuje jeho typicky chraplavý hlas.

Joe Cocker se narodil 20. května 1944. V roce 1961 začal zpívat se skupinou The Avengers, určitý průlom však přišel až s jeho prvním sólovým singlem With a Little Help From My Friends, který se stanul na vrcholu britské a dalších evropských hitparád. Po vystoupení na festivalu Woodstock v roce 1969 se stal Cocker i miláčkem Ameriky a na následujícím turné koncertoval během 56 dnů ve 48 městech.

Jeho první tři desky se staly platinovými, v roce 1970 zvolil Cockera dokonce časopis Playboy nejlepším současným vokalistou. V sedmdesátých letech však se stoupajícím  úspěchem přišlo značné rozčarování nad stavem rockového bussinesu a s ním i problémy s alkoholem a drogami. V této době se také žádná Cockerova deska nedočkala většího komerčního úspěchu.

V roce 1984 se Cockerovi podařil s deskou Civilized Man velký comeback a od té doby vydává skoro každý rok novou desku a opět patří k úspěšným main streamovým interpretům. Koncem minulého roku vydal zatím poslední album No Ordinary World a vyrazil s ním na evropské turné, v jehož rámci vystoupil také ve čtvrtek 30. března v Brně.

Joe Cocker v civilu

Joe Cocker živě

Joe Cocker a Luciano Pavarotti

Joe Cocker v sedmdesátých letech

Joe Cocker

Joe Cocker zpívá

Britský zpěvák Joe Cocker v brněnské hale.