The Misfits - Jerry Only

The Misfits - Jerry Only | foto: Profimedia.cz

Metropoli čeká hororová show a praskot kostí

Festivalovému šílenství se o víkendu nevyhne ani hlavní město. Už v pátek zde na koupališti Džbán vypukne Subculture Fest - velká hudební přehlídka, která láká na hvězdy punku, rokenrolu a ska z celého světa.

Mezi jeho hlavní tahák patří sobotní vystoupení kultovní americké formace Misfits, která v roce 1977 definovala žánr - hororový punk - a která je pověstná výraznou pódiovou show.

"V Praze už jsme dřív hráli a vždycky to stálo za to. Lidi tu jsou naladění na náš styl a připravení na hudbu, při které praskají kosti," říká baskytarista a jediný původní člen kapely působící pod přezdívkou Jerry Only. "Je to pro nás čest, že můžeme přijet do města s takovou historií, jako má Praha, a cítit, že tu s lidmi máme něco společného," dodává.

O současné sestavě, která funguje od roku 1995 a chybí v ní původní zpěvák a skladatel písniček Glenn Danzig, přitom nemá sebemenší pochybnosti. "Složení kapely se vyvíjelo mnoho let. Tahle sestava funguje díky tomu, že se všichni členové soustředí na to, aby výsledek byl tak agresivní, jak je to jen možné," říká.

V podobném duchu by se měl uskutečnit i samotný koncert, na nějž Jerry Only plánuje "vytáhnout ještě víc obskurních songů z desky Famous Monsters".

Misfits patří mezi kapely, ke kterým se jako ke vzorům hlásí řada muzikantů napříč tvrdými žánry - od heavy metalu přes punk až po emo. Jejich písničky v minulosti předělala třeba Metallica, Sum 41 nebo My Chemical Romance.

Američtí pankáči, kteří vystoupí v sobotu večer, jsou přitom jen jedním z lákadel Subculture Festu. V pátek si na své přijdou příznivci reggae a ska - svůj trombon totiž přijede provětrat legenda žánru, Jamajčan Rico Rodriguez.

Hudebník, který v říjnu oslaví čtyřiasedmdesáté narozeniny, se na svůj nástroj naučil hrát v proslulém jamajském sirotčinci Alpha Boy School a podílel se na mnoha významných nahrávkách žánru.

Svou hvězdnou chvilku si zažil poté, co se odstěhoval do Británie a s kapelou The Specials nahrál ska hymnu A Message to You, Rudy, s níž kapela bodovala i v tehdejších ostrovních hitparádách. Před rokem Rico Rodriguez dokonce od královny obdržel Řád britského impéria za služby hudbě.

Zajímavé jsou i další kapely, které letos na prvním letním ročníku Subculture Festu vystoupí. Na jemných popových melodiích založené ska přivezou například britští Hotknives, kteří jsou u českého klubového publika velmi populární.

Na ostřejší notu naopak zahrají němečtí vyznavači rokenrolu Mad Sin, jejichž produkci nebudou chybět děsivé kostýmy a pyrotechnická show. Zpestřením by mohlo být také vystoupení australské punkové kapely Mouthgard, jejíž baskytarista Viktor pochází z Prahy.

, Filter