Magdalena Kožená a Mitsuko Uchida při recitálu na Pražském jaru 2012

Magdalena Kožená a Mitsuko Uchida při recitálu na Pražském jaru 2012 | foto: PJ-Ivan Malý

Magdalena Kožená musela v Rudolfinu přidávat, takový měla úspěch

  • 0
Mezzosopranistka Magdalena Kožená a pianistka Mitsuko Uchida v pražském Rudolfinu na svém prvním společném vystoupení před českým publikem na festivalu Pražské jaro sklidily ve středu velký úspěch. Koncert odměnilo zaplněné Rudolfinum dlouhotrvajícím potleskem, po němž následovaly přídavky.

Vystoupení uznávané britské pianistky japonského původu, která pro ně zvolila černé oblečení se zlatou šerpou kolem pasu, bylo pro Prahu výjimečnou událostí. Samostatný recitál zde ještě držitelka Řádu britského impéria s titulem Dame neměla.

Recitál Kožená oblečená do modrých šatů s květinovým vzorem otevřela Malou rýnskou legendou a Pozemským životem z Mahlerova cyklu milostných, vojenských a vandrovnických písní Chlapcův kouzelný roh. Následovaly Tři Bilitiny písně (Panova flétna, Vlasy, Hrob najád) od francouzského impresionisty Debussyho na verše jeho přítele Pierra Louyse a Mahlerových Pět písní na básně Friedricha Rückerta, autora slavného cyklu Písně o mrtvých dětech.

Zatímco texty Miluješ-li pro krásu, Nenahlížej mi do písní a Dýchal jsem něžnou vůni napsal pro svou ženu, písně O půlnoci a Zmizel jsem ze světa vypovídají o stavu jeho duše.

Po přestávce program pokračoval Debussyho cyklem Zapomenuté arietty na verše Paula Verlaina. Koncert zakončily Messiaenovy Básně pro Mi, vlastní skladatelovy texty věnované jeho první manželce Claire Delbosové. "Francouzská hudba je pro mě nesmírně vizuální, snaží se hrát s barvami," uvedla před časem Kožená.

Magdalena Kožená a Mitsuko Uchida při recitálu na Pražském jaru 2012

Již dlouho vyprodaný pražský koncert byl součástí společného turné Magdaleny Kožené a Mitsuko Uchidy. Po Praze zavítají ještě na dvě vystoupení do Londýna. Se stejným repertoárem se představily již v italské Perugii. Slavnou virtuosku vnímá Kožená jako jednu z pěti nejlepších klavíristek současnosti. Právě Uchida, která ročně odehraje pouze kolem padesáti koncertů, prý dokáže rozehrát koncertní křídlo tak, aby znělo jako celý orchestr.

Letos devětatřicetiletá brněnská rodačka Kožená patří ke světové operní špičce. Festival Pražské jaro, jehož hostem byla Kožená poprvé v roce 1996, začal v sobotu 12. května a potrvá do 3. června.

,