Diskuze

PRVNÍ DOJMY: Má vlast z Bamberku. Košatá, kulatá a důstojná

Letošní Pražské jaro v nedělí zahájili Bamberští symfonikové se svým českým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Jejich koncert měl v sobě nejen umělecké poselství.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

M79a49r14e46k 88K29l20u55f15a

13. 5. 2019 22:59

Byl jsem na pondělním koncertu a bylo to mistrovsky nastudované a provedené. R^

1 0
možnosti
LS
AH

Asi jsem slyšel něco jiného. Pro jistotu jsem si pro srovnání pustil loňský zahajovací koncert ve stejné síni s panem Tomášem Netopilem a českou filharmonií. A přestože oba, podle mne správně, zvolili volnější tempo, rozdíl je okamžitě slyšitelný. Kouzlo Mé vlasti vytváří především neopakovatelně bohatý a košatý zvuk České filharmonie a jedinečné frázování. A pan Netopil se s tímto pojetím jedinečným způsobem sladil. Počínaje náročným Vyšehradem až po interpretačně obtížné části Tábor a Blaník.

Bamberský orchestr má sice velmi dobrou technickou úroveň (například vynikajíc harfenistky a dřevěné nástroje), ale interpretačně byl, přes veškerou snahu pana Jakuba Hrůši, poněkud jinde. Chybělo především jasné frázování kulatého a sytého zvuku, což se zejména projevilo v Šárce. Podstatně přijatelnější byly lyrické melodické partie. A Tábor umí, bohužel, správně zahrát jen skuteční Boží bojovníci.

Pravdu má paní Drápelová v tom, že šlo o jinou uměleckou dimenzi. A její výsledné hodnocení je, mírně řečeno, zdvořilé.

0 0
možnosti