Live Aid má výročí. Bude se konat znovu?

Jak naložit s dvacátým výročním památného charitativního koncertu Live Aid, na kterém v červenci 1985 vystupovali U2, Queen či Madonna? Řada médií zatím spekuluje, zda se bude hudební přehlídka letos opakovat.

Podle některých by se 2. a 3. července měl konat mamutí koncert v londýnském Hyde Parku za účasti Madonny, U2, Robbieho Williamse či kapely Coldplay. Hovoří se také o Paulu McCartneym, Oasis nebo Scissors Sisters, kteří by rozšířili superhvězdnou sestavu.

Na druhé straně oceánu, ve Washingtonu, by proběhl sesterský koncert Live Aid II. Podle týdeníku New Musical Express může být jedním z jeho magnetů rapper Eminem.

Například U2 by koncert stihli, hrají 2. července ve Vídni, ale kapela svou účast v Hyde Parku nepotvrdila stejně jako Coldplay, kteří mají naplánovaná vlastní vystoupení.

Velké očekávání zchladil irský rocker Bob Geldof, povýšený za zásluhy o charitu do šlechtického stavu, který je spolupořadatelem legendárního koncertu Live Aid.

"Jsou to jen řeči. Proč bych měl opakovat něco, co jsem dělal před dvaceti lety?" reagoval zpěvák ve švýcarské televizi TV Plus. Geldof naštvaně dodal, že už má po krk všech spekulací.

Jeho mluvčí však pro BBC potvrdil, že organizace Live Aid Trust, která obhospodařuje aktivity ohledně festivalu, diskutuje o akcích pořádaných v čase summitu světových mocností G8. Ten se bude konat od 6. do 8. července ve Skotsku za předsednictví britského šéfa vlády Tonyho Blaira.

Zatím nepotvrzený, avšak ani zcela nezpochybněný koncert Live Aid II, pro který se vžilo spíš označení Live 8, by mohl zajistit další prostředky pro boj proti AIDS v Africe. A mohl by také apelovat na světové vůdce, aby se zasadili o snížení nebo odpuštění dluhu zemím třetího světa.

Vždyť jiná charitativní akce měla o Vánocích 2004 velký úspěch. Singl Do They Know Its Christmas?, vydaný po dvaceti letech, nazpívala znovu hvězdná sestava Band Aid 20. Píseň, která předcházela prvnímu koncertu Live Aid, nakonec vynesla 15 milionů liber.

Live Aid, označovaný za největší charitativní koncert všech dob, proběhl 13. července v londýnském Wembley a v Philadelphii. Akce vydělala 100 milionů dolarů na pomoc hladem postižené Etiopii.

Z punku vzešlý irský rocker Bob Geldof