Eva Urbanová

Eva Urbanová | foto: © Ivan Malý

Litomyšl uvítá Peckovou, Urbanovou i japonské mnichy

Smetanova Libuše s Evou Urbanovou v titulní roli zahájí dnes jubilejní, padesátý ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Ten potrvá až do 5. července a nabídne přes dvacet koncertů a operních i baletních představení.

Národní divadlo v Praze, které s festivalem spolupracuje od roku 1949, přiveze po operách Tajemství a Hubička novou inscenaci Prodané nevěsty, jejíž pražská premiéra se uskuteční v září.

"Chtěli bychom se vrátit k českému pohledu a připomenout zmizelý svět našich předků," naznačuje režisérka Magdalena Švecová.

Dirigentem bude Ondrej Lenárd, podle nějž bylo nezbytné odstranit nánosy, nesouhlasící se Smetanovým zápisem. "Je těžké napravovat chyby, které zůstaly po mnoha reprízách, ale věřím kvalitám orchestru," zdůraznil.

Dagmar PeckováV Litomyšli dále vystoupí Dagmar Pecková, pianista Fazil Say nebo kytarista Štěpán Rak. Společný projekt představí soubor Schola Gregoriana Pragensis a sdružení japonských buddhistických mnichů.

Jednou z dominant letošního programu je světová premiéra oratoria Mojžíš od soudobé skladatelky Sylvie Bodorové, která svou novinku komponovala na objednávku festivalu. Dílo nastudoval s orchestrem FOK dirigent Jiří Malát, mezi interprety budou mimo jiné Gabriela Beňačková a Ivan Kusnjer.