Deitra Farr

Deitra Farr | foto: Blues Alive

Letošní Echo Blues Alive ozdobí hvězda z Chicaga Deitra Farr

  • 0
Na jednu z nejuznávanějších zpěvaček současné scény chicagského blues Deitru Farr a další čtyři hvězdy se mohou těšit návštěvníci letošního festivalu Echo Blues Alive. Ten se v Šumperku v polovině března uskuteční už posedmé.

Jarní hudební akcí si milovníci bluesové muziky tradičně zkracují čekání na podzimní festival Blues Alive, největší přehlídku svého druhu ve střední Evropě.

Deitra Farr by měla navázat na úspěch chicagského blues na loňském ročníku Blues Alive. Zpěvačku vysoce oceňovanou v zámoří i v Evropě se svým bandem doprovodí v Praze žijící chicagský kytarista Rene Trossman.

Kdo je Deitra Farr

Deitra FarrJedna z nejuznávanějších zpěvaček současné scény chicagského blues, vysoce oceňovaná nejen v prestižních výročních anketách v zámoří (W. C. Handy Awards, Living Blues Critics Awards), ale i v Evropě (Velká Británie, Francie). Svou kariéru zahájila už v 70. letech a podílela se na nahrávání dvou desítek alb. Nezanedbatelnou perličkou je fakt, že se kromě zpěvu věnuje také žurnalistice, kterou vystudovala na vysoké škole.

Vedle amerických hudebníků na přehlídce vystoupí bluesmani, které šumperští fanoušci dobře znají už z předchozích ročníků festivalů. Australský hráč na rezofonickou kytaru Gwyn Ashton se jim představil před dvěma lety, rakouské The Roosevelt znají z loňska.

Bonzo & The Resonators (zleva Peter Bonzo Radványi, Ivan Tomovič, Erich Boboš Procházka)Slovenskou bluesovou scénu bude tentokrát na Echo Blues Alive reprezentovat skupina Bonzo & The Resonators. Jediným tuzemským účastníkem se stane duo Abigail Ybarra, největší objev loňského Blues Alive.

"Každý z pěti účinkujících, kteří se na pódiu objeví, hraje vlastně jinou hudbu - a přesto mají společné kořeny a rozhodně není vyloučeno, že se nakonec všichni sejdou, tak jak to je na šumperských bluesových akcích už zavedeným pravidlem, po skončení řádného programu na společném jam sessionu," poznamenal ředitel Blues Alive Vladimír Rybička.

Abigail Ybarra (Prokop Tomášek)Letošní ročník minifestivalu Echo Blues Alive se v šumperském Domě kultury uskuteční 12. března. V červnu na něj naváže soutěžní přehlídka s názvem Blues Aperitiv. Začínající kapely se na ni mohou hlásit až do 10. dubna a vítězové dostanou šanci zahrát návštěvníkům podzimního Blues Alive. Ten letos v listopadu v Šumperku čeká už jubilejní patnáctý ročník.