Králem Brit Awards se stal Robbie Williams

- Prestižním hudebním oceněním Brit Awards kraloval idol dívčích srdcí Robbie Williams. V londýnském centru Earl's Court získal za píseň She's The One první cenu za nejlepší singl a za nejlepší video. Za svou kariéru dostal tento šestadvacetiletý zpěvák těchto cen celkem devět, víc než kdokoli jiný.

"On je ten pravý (He's The One)," pohrál si s názvem jeho vítězné písně deník The Sun na titulní stránce.

Pozoruhodná série devíti vítězství v uplynulých třech ročnících podle listu stvrdila jeho postavení jako "největšího Brita" v třiadvacetileté historii této soutěže, která je britskou obdobou amerických Grammy.

Williamsův úspěch je políčkem do tváře bratrů Gallagherových ze skupiny Oasis, s nimiž vedl v uplynulých týdnech slovní přestřelku.

Je s nimi na kordy od té doby, co ho Noel označil za "tlustého tanečníka" z Take That. Když Oasis nedávno vydali novou desku, poslal jim Robbie smuteční věnec s nápisem: "Odpočívejte v pokoji. Slyšel jsem vaše poslední album. Upřímnou soustrast." Rozzuřený Liam prý prohlásil, že Robbieho zbije.

"Liame, 100.000 liber z mého kapsy a 100.000 liber z tvé kapsy. Vstoupíme do ringu a vy to všichni můžete sledovat v televizi," vyzval svého protivníka k souboji bojovně naladěný Williams při přebírání cen.

Uznání se dočkala pozvolna se rozpadávající dívčí skupina Spice Girls, která získala mimořádnou cenu za prodej 36 miliónů singlů a 25 miliónů alb po celém světě. Spice Girls si v mixu svých hitů zazpívaly i píseň Goodbye a zlé jazyky tvrdí, že to bylo jejich poslední společné vystoupení.

Sál ohromila Geri Halliwellová, která si odmítla převzít cenu se skupinou s odůvodněním, že před dvěma lety od nich odešla. 

K její písni Bag It Up se na scéně objevily obří nafukovací roztažené dámské nohy, které končily v kalhotkách z britské vlajky. Divákům se vybavily slavné minišatičky, v nichž přebírala Ginger Spice Brit Awards v roce 1996. Logo "Girl Powder" (Dívčí prášek) zase ironizovalo známé Girl Power (Dívčí moc), heslo Spice Girls. Geri doprovodili polonazí tanečníci a čtyři boubelaté ženy s nákupními vozíky, které byly zjevnou narážkou na bývalé kolegyně.

O další rozruch se postarali diskžokej Brandon Block a rockový veterán Ronnie Wood z Rolling Stones, předávající cenu za nejlepší hudbu k filmu Notting Hill. Po několika vzájemných urážkách vychrstl Wood na Blocka sklenici s vodou.

Téměř šedesátiletý Velšan Tom Jones, veterán pop music, byl jmenován nejlepším britským sólovým zpěvákem. "Už jsem toho vyhrál hodně, ale tohle všechno předčí," řekl. Na slavnostním večeru vystoupil s mladou velšskou skupinou Stereophonics.

Nejlepší skupinou byla vyhlášena skotská kapela Travis, která vyhrála rovněž v kategorii nejlepší britské album za The Man Who.

Britským objevem roku zvolili posluchači Rádia 1 skupinu S Club 7. Překvapením byla vítězka kategorie o nejlepší britskou zpěvačku Beth Ortonová, která porazila i Mel C a Geri Halliwellovou.

Svoje první dvě ceny si odnesla Američanka Macy Grayová, která při Grammy vyšla naprázdno. V Londýně vyhrála v kategorii nejlepší zahraniční zpěvačka a nejlepší zahraniční objev.

Tom Jones přebírá cenu Brit Awards, 3. března 2000.