Iva Bittová roztleskala Vídeň

Několik minut trvající potlesk, uznalé pokřiky a pískot bavících se diváků doprovázelo vystoupení Ivy Bittové a Barbary Marie Williové v proslulém koncertním domě Konzerthaus ve Vídni.

Zpěvačka a houslistka Bittová v doprovodu cembalistky Williové si od začátku získala pozornost obecenstva.

"Budeme vás unavovat, ale ne celý večer," ohlásila na úvod koncertu Williová, která spolu se svou kolegyní připravila pro vídeňské publikum program inspirovaný tvorbou Leoše Janáčka aBohuslava Martinů.

Netradiční provedení lidové poezie, kdy si Bittová nejprve pozpěvovala jakoby sama pro sebe, později se otočila k obecenstvu zády a bušila do stěny pódia, jen předznamenalo obsah celého koncertu, který se publiku zjevně líbil. Každou část vystoupení totiž ocenilo výrazným potleskem.

Zatímco Bittová brnkala nebo hrála na housle a současně zpívala, Williová naslouchala anebo ji doprovázela hraním či zpěvem. Poté si role vyměnily - Bittová si sedla mezi obecenstvo a přenechala dění na pódiu cembalistce.

Zatímco diváci jsou zvyklí dívat se během koncertů hlavně na pódium, nyní pohledy upřely také po stranách sálu, kam si to zpěvačka na několik minut namířila.

Její mimiku, pohyb celého těla, dupotání či vyluzování různých zvuků během vystoupení si diváci oblíbili.

Ačkoliv síň nebyla zaplněna do posledního místa, po koncertu trvajícím hodinu obecenstvo obě umělkyně odměnilo bouřlivým potleskem. Na jeviště se pak vrátily ještě šestkrát, aby divákům nabídly přídavek.

Vystoupením Bittové a Williové, které uspořádalo vídeňské České centrum, vyvrcholila téměř měsíc trvající prezentace Jihomoravského kraje ve Vídni.

Iva Bittová.