Karel Gott

Karel Gott | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Hudební tipy: Bárta barví, Donna Summer křepčí

Nových desek od svých oblíbenců se dočkali fanoušci Dana Bárty a pamětníci Donny Summer. Rádia rotují stále to samé a Karel Gott se stále dobře prodává.

TIP TÝDNE
Dan Bárta - Animage
Dan BártaTřetí studiovou desku Dan Bárta opět natočil se skupinou Illustratosphere. Čtrnáct nových skladeb z dílny Filipa Jelínka, Dana Bárty a Roberta Balzara je vybaveno barvitými Bártovými texty - v případě těch anglických pomáhali Alex Limburg a Tim Gillman-Ševčík. Vydání alba předcházela jeho "živá" premiéra - dva vyprodané koncerty v pražském Paláci Akropolis, na které navazuje i celorepublikové turné.

Z ČESKÝCH LUHŮ
Victoria - Velvet

VictoriaPřed dvěma lety vydala debut This Is Me, s nímž se pokusila zaujmout pozici české r´n´b divy. Nyní se Victoria připomíná novou nahrávkou Velvet. Původem Jihoafričanka, která u posluchačů bodovala zejména předělávkou slavného singlu Hotel California od The Eagles, nabízí na novince jedenáct r'n'b skladeb lehce okořeněných hip hopem. To ostatně dokazuje i pilotní singl - energická skladba Boneshakin´ Hot.

DLOUHO OČEKÁVANÉ
Donna Summer - Crayons

Dlouhých sedmnáct let trvalo diskotékové královně, než se připomněla novou deskou. Opět je to disko, opět to výtečně šlape a pořád je to stará dobrá Donna, která dokázala udržet krok se současnou produkcí. Pravda, víc než vydatně jí v tom pomohli i přizvaní spolupracovníci, jako je třeba Greg Kurstin (pomáhal Kylie Minogue nebo Pink), ale to neznamená, že bezmála šedesátiletá zpěvačka sama nemá co nabídnout. Což ostatně potvrzuje i našlápnutý singl Stamp Your Feet.

DÁLE VYCHÁZÍ
Žlutý pes - Mellow Yellow
Ondřej Hejma (Žlutý pes)Po dvou letech vydává skupina kolem Ondřeje Hejmy nové album, kterým se hlásí k návratu ke kořenům. Nahrávka je navíc připsána památce bývalého člena, kytaristy Franty Kotvy, který zemřel loni v březnu.

Usher - Here I Stand
UsherUsher vydáním svého nového alba povolil natěšeným fanouškům - původně totiž mělo vyjít až v červnu. Pilotní singl Love In This Club zaznamenal obrovský úspěch v Americe, kde se do dvou týdnů vyšplhal na první místo hitparády Billboard Hot 100.

Yazoo - In Your Room
Pokud nyní srdce hudebního fandy plesá nad novinkou dvojice Alison Moyet a Vince Clarke, nechť zbrzdí - In Your Room je totiž box obsahující jejich dvě remasterované desky Upstairs At Eric's a You And Me Both. Přiloženo je také CD s remixy a b-stranami singlů.

Cyndi Lauper - Bring Ya To The Brink
Cyndi Lauper na cenách GrammyKdyž Cyndi Lauper v roce 1985 vyhrála cenu Grammy v kategorii nejlepší nový umělec, bylo to vítězství originality. Jedinečný talent dokazuje i na desátém studiovém albu.

DALŠÍ TITULY
ColdplaySpiritualized - Songs In A&E, Coldplay - Live 2003/Bonus CD, Al Green - Lay It Down, Placido Domingo - Airs D'Operas, H16 - Čísla nepustia, Paradise Lost - The Anatomy Of Melancholy DVD, Schiller - Desire, Sandi Thom - The Pink & The Lily, Kate Ryan - Free, Johnny Cash - The Best Of The Johnny Cash Tv Show 

DVD SPECIALITKA
Genesis - When In Rome... Genesis 2007

Phil Collins z kapely GenesisLoňská megaudálost - i tak se dá nazvat návrat Genesis na koncertní pódia. Pro ty, kteří se nedostali na koncert na parkovišti u libeňské O2 Areny, je tu bohatě vybavené trojdiskové DVD se záznamem koncertu v Římě.

HITPARÁDY
Retro mezi nejhranější
Leona LewisTěžko říct, kdy se podaří prolomit evidentně neochvějnou pětici na špičce nejhranějších skladeb. Kryštof, Colbie Caillat, One Republic, Lenny Kravitz a Shayne Ward mezi sebe totiž ani tentokrát nikoho nepustili. Nejvýše z novinek je na 14. místě Marek Ztracený s písničkou Ztrácíš, zabodovala Leona Lewis se singlem Better In Time - startuje na padesátce - a o sedm míst níž je novinka od Britney Spears se skladbou Kylie MinogueBreak The Ice. Zajímavostí je poslední novinka minulého týdne - mezi nejhranější se na 65. místo vyšvihl dvacet let starý singl I Should Be So Lucky od Kylie Minogue. Retro prostě táhne.

Když taťka zůstává svůj
Karel GottDo prodejní hitparády tvrdě zasáhl Dan Bárta. První je sice stále Madonna, ale novinka Animage startuje na druhém místě. Jinak se to vlastně vše posunulo o místo dolů - Nohavica, Fanánek i soundtrack Once. Novinku mezi nejprodávanějšími má i čerstvý taťka Karel Gott - na dvanáctém místě je jeho DVD Zůstanu svůj - hity 80. let. Čtyřiačtyřicátý je záznam Lucerna od Lucie Bílé a tím skromný výčet novinek končí.