Moby

Moby | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Těšte se na Mandrage, Mobyho a Lucii. Ale také duo Skoumal & Vodňanský

  • 0
Letošní koncertní sezona bude nabitá především díky hostování světových hvězd. Hudební rok by ovšem nebyl kompletní bez nových nahrávek.

Už za dva týdny vydá svou šestnáctou desku americký kytarista Joe Satriani. V únoru vyjde novinka od Franz Ferdinand, kteří ji do pražského Fora Karlín přijedou představit měsíc poté.

Dvanáct skladeb na albu Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt představí v březnu Moby, na stejný měsíc slibují desky Myles Kennedy, Suicidal Tendencies či Judas Priest. Poslední z předem potvrzených velkých desek je album Resistance Is Futile, jež kapela Manic Street Preachers vydá 6. dubna.

Bez přesného termínu jsou na letošek zatím ohlášené desky anglických rockových kapel The 1975 a Arctic Monkeys, kanadských zpěvaček Avril Lavigne a Celine Dion, amerického hudebníka Jacka Whitea, legendárního Johna Calea, zpěvačky Kylie Minogue, kapel Megadeth, Muse či The Offspring, Ozzyho Osbournea, The Prodigy nebo zpěvačky Seleny Gomez. Další jména jistě budou ještě následovat.

V jiné sestavě

Živo by mělo být také na domácí frontě. Už v lednu přijde kapela Mandrage se svým odkládaným albem Po půlnoci, které by mělo být kytarovější než poslední dvě desky. Nahrávka měla vyjít už loni na podzim, Mandrage ji však nakonec domasterovali a odevzdali vydavatelství až dva dny před koncem roku.

Dvakrát v Praze. Kapela Lucie přidala druhý podzimní koncert v O2 areně

David Koller, Lucie (Stadion Eden, Praha, 1. července 2016)

Pravděpodobně stále ještě vzniká jedna z letošních očekávaných desek – obnovená skupina Lucie vydá novou nahrávku po šestnácti letech. Jmenovat se bude Evolucie, slibuje „příběh postavený na tom nejlepším z historie kapely“ a bude na ni navázané halové turné. Termín vydání však ještě není známý.

V březnu se můžeme těšit na druhou desku Barbory Polákové, která rozčeřila vody svým debutovým albem z roku 2015. Neméně pozoruhodné by měly být také dříve nevydané nahrávky dvojice Skoumal & Vodňanský pořízené před rokem 1990. Premiérové album vydá zpěvačka Ilona Csáková a šansonovou desku chystá Štefan Margita.

Do nahrávacího studia míří rovněž Jitka Zelenková a Hana Zagorová, jejich případně vzniklé nahrávky jsou však zatím bez záruky.

V červnu vydá novinku kapela bratrů Homolových Wohnout, v říjnu se dočkáme desky od zpěvačky Olgy Lounové či od Support Lesbiens, kteří opět změnili sestavu. Poté, co zpěvák Czenda Urbánek obnovil kariéru své domovské kapely Post-it, nahradil jej Dušan Marko a přišel i nový baskytarista Marek Marian Leždík.

Na podzim vyjde také deska Sexy Exity od písničkáře Xindla X. A protože zároveň oslaví deset let na scéně, v listopadu navíc absolvuje svoje zatím nejrozsáhlejší turné, které bude čítat třináct zastávek v jedenácti městech Česka.