Archie Shepp

Archie Shepp | foto: Jazz Goes To Town

Hradcem začíná opět procházet jazz

  • 2
Jeden z nejkvalitnějších českých jazzových festivalů Jazz Goes To Town od pondělí 15. října obsadí řadu míst Hradce Králové.

Pondělí, úterý a čtvrtek jsou věnovány menším koncertům v klubech a ve stanu na Malém náměstí. Vystoupí na nich řada domácích interpretů - například Michal Pavlíček, Tara Fuki či Rhythm Desperados - a několik hostů z Rumunska, kteří by měli v celku představit tamní, u nás nepříliš známou scénu.

První ze tří hlavních festivalových koncertů bude ve středu 17. října v sále hradecké Filharmonie. Představí se tu například Milan Svoboda se sólovým klavírním recitálem nebo mezinárodní European Youth Big Band pod taktovkou Petera Herbholzheimera.

K vyvrcholení týdenní přehlídky ovšem dojde v pátek a v sobotu v tradiční festivalové baště, ve velkém sále Kongresového centra Aldis.

Hlavními hvězdami pátečního večera jsou jednak slavný americký altsaxofonista Lee Konitz, který spolupracoval mimo jiné i s Milesem Davisem, a velký bluesrockový varhaník a zpěvák Al Kooper, jehož hammondky znějí například na deskách Boba Dylana, Jimiho Hendrixe či Mikea Bloomfielda.

Program závěrečného sobotního večera se pak točí kolem dvou hlavních jmen: původem izraelského kontrabasisty a skladatele Avishaie Cohena, který se přes spolupráci s Chickem Coreou propracoval k velmi originálnímu rukopisu a pozici jednoho ze současných jazzových vizionářů, a saxofonisty a zpěváka Archieho Sheppa.

Shepp patří k žijícím jazzovým klasikům nejtěžšího kalibru. V 60. letech proslul jako jeden z nejradikálnějších zastánců free jazzu, který spojoval i se sociálním a politickým buřičstvím, posléze se od avantgardy obrátil nazpět ke kořenům a začal se věnovat be bopu a posléze blues. V současné době je jeho hudba univerzálním, mistrovsky zahraným amalgámem všech těchto stylů.

Kompletní program a další informace najdete na www.jazzgoestotown.com.