Festival je o pohodě, říká Cidlinský

Opravdu silnou sestavu účinkujících nabízí letošní hudební festival Folková noc, který se koná v areálu statku v Ondříkovicích u Frýdštejna. Vedle zpěvačky Lenky Dusilové tu zahrají třeba ještě Vlasta Redl, Pavel Žalman Lohonka, Slávek Janoušek, Jaroslav Samson Lenk a další vyhlášená jména.

"Je to festival, který usiluje o pohodu a harmonii," říká Dalibor Cidlinský, který spolu se svou manželkou Zuzanou a dalšími spolupracovníky Folkovou noc už devatenáct let připravuje.

* Když před devatenácti lety Folková noc začínala, napadlo vás, že se udrží tak dlouho?

Folkovou noc jsme uspořádali poprvé už v roce 1986. Ovšem přemýšlet tehdy, v husákovském normalizačním systému o tom, co se udrží, bylo velice pošetilé. V začátcích byl festival spiklenecký, muzikanti hráli bez cenzury, mohli se otevřeně vyjadřovat. Slovo mělo větší váhu. Dnes už je festival takový, jaký měl správně být - o muzice, o setkávání lidí a o radosti.

* Jak je to s návštěvníky, vzrůstá jejich počet? Kolik jich bylo například na festivalu vloni?

Folková noc se těší po celá léta velké přízni návštěvníků. Samozřejmě jsou roky, kdy je diváků více a někdy méně. To záleží na různých okolnostech, návštěvnost hlavně ovlivňuje počasí. V posledních letech, ještě v areálu koupaliště byla průměrná návštěvnost kolem patnácti set diváků. Nyní se festival koná v novém areálu, kde máme ještě mnohem větší možnosti.

* Proč se změnilo místo pořádání festivalu? Najdou zde lidé zázemí - občerstvení, toalety a podobně?

Jak už jsem zmínil, letošní ročník se koná v novém areálu. Nachází se v Ondříkovicích v zahradě starobylého statku. Výhodné je zejména to, že se tu nalézá skutečně výborné zázemí - a to jak pro muzikanty, diváky, tak i pro celý realizační tým. Bez těchto podmínek se nedá festival typu realizovat.

* Folková noc se na rozdíl od jiných podobných akcí vyznačuje poměrně rodinnou atmosférou. Proč tomu podle vás je?

Určitě. Protože celou akci organizuje a pořádá agentura Duo Cis, což je vlastně naše rodina. Jedná se o privátní festival, který usiluje o pohodu a harmonii. Síla tohoto středně velkého festivalu není v kvantitě, ale v kvalitě. Nechceme z toho udělat gigantickou akci.

* Na čí vystoupení se vy sám letos nejvíc těšíte? Koho byste případně divákům doporučil?

Já osobně se těším na všechny své kolegy a přátele. V žádném případě nechci něčí vystoupení doporučovat. Dramaturgie Folkové noci tvoří vždy jeden celek. Hlavně se těším, že si po letech zahraji "doma", na svém festivalu se svojí rodinou.

* Jedním z účinkujících je také Lenka Dusilová. Ona, pokud vím, folk ale zrovna nehraje. Je na Folkové noci v roli jakéhosi hosta?

Podle čeho soudíte, že nehraje folk? Musím říci, že Lenka Dusilová je pro nás a mladé muzikanty z hudební školy Ciskotéka protagonistkou vlastní tvorby a osobitého projevu. Její tvorba je natolik originální, že nemá cenu ji nijak škatulkovat.

* Za rok bude dvacátý ročník festivalu. Přemýšlíte už o něm? Plánujete k tomuto výročí něco zvláštního, nějakého hosta, zajímavou kapelu, nebo něco v tom smyslu?

Určitě ano. Prostor v Ondříkovicích, kde se nyní Folková noc koná, je úžasně inspirativní. Zde se nabízejí obrovské možnosti. Mám na mysli třeba malé recitály, noční promítání, prolínání různých žánrů. V podvědomí mám spoustu dalších nápadů, a to je na celé mé hudební cestě to, čemu se nedá odolat. Překonávat každý den drobné nástrahy, překážky a hledat neprošlapané cesty. To je pro mě vzrušující.

,