Sex Pistols poster

Sex Pistols poster | foto: Internet

Festival hudebních filmů ukojí i pankáče

Napříč všemi hudebními žánry provede festival Music on Film - Film On Music, který startuje tento týden. Kromě 120 snímků uvidí návštěvníci i přímo některé tvůrce.

Ve čtyřech pražských kinech Světozor, Lucerna, Ponrepo a NoD Roxy se bude od 20. do 24. října konat přehlídka filmů, dokumentů a klipů na jedno společné téma - hudba. Dojde na punk, flamengo, rock'n'roll, affroreggae, jazz i funk.

Na festivalu Music On Film - Film On Music (MOFFOM) budou k vidění například snímky The Making Of Medullo a The Stories Behing The Video s islandskou zpěvačkou Björk. Nejen příznivce hnutí punk bude jistě zajímat film Punk: Attitude režiséra Dona Lettse.

Dlouholetý spolupracovník skupiny The Clash osobně v Praze dokument uvede. Divák uvidí mnoho rozhovorů, archivních a koncertních záznamů odkrývajících pozadí vzniku punku. Letts sledoval nejen The Clash, ale i kapely Sex Pistols či Black Flag.

Britský filmař na MOFFOM uvede také film One Love, love story z Jamajky, v němž hraje syn Boba Marleyho Ky-mani. Na soundtracku k tomuto snímku se podílel i Sean Paul. Na čtvrtečním zahajovacím večírku si po koncertu Melody Makers Ondřeje Havelky si Letts stoupne za gramofony v roli dýdžeje.

Jiný host festivalu, Albert Mayslese, uvede dokument What's Happening: The Beatles o tažením slavné liverpoolské skupiny Amerikou. Proslavil sei dalším snímkem Gimme Shelter o skupině Rolling Stones, který bude v Praze také k vidění.

Mezi nejzajímavější filmy na MOFFOM rozhodně patří brazilský film Favela Rising. Vypráví o hudebníkovi Andersonovi, zakladateli stylu affroreggae z dílny režisérů Jeffa Zimbalista a Matta Mochary.

Festival láká diváky také na projekce s živým hudebním doprovodem. Na programu jsou totiž klasické snímky z éry němých filmů, například Upír nebo Mezihra.

Ve spolupráci s hudební televizí Link TV bude na MOFFOM uvedena řada unikátních hudebních videoklipů.

Festival MOFFOM defacto začíná už ve středu 19. října koncertem rumunské skupiny Nightlosers v Roxy. Slavní balkánští hudebními prosluli propracovaným kombinováním r&b a jejich tradiční folklórní hudby.

Po celou dobu festivalu budou ve vybraných prostorech po Praze probíhat koncerty a party. Na většinu je volný vstup, platí se jen na koncert Nightlosers v Roxy. Vstupenka ale slouží jako poukázka na libovolné filmové představení v rámci MOFFOM.

Závěrečná party v neděli 23. října se v režii Romana Holého a Matěje Rupperta uskuteční v Hospodě v Lucerně.