Diváci na Colours of Ostrava - Diváci - festival Colours of Ostrava (8. července 2005) | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Déšť hudební barvy v Ostravě nerozpustil

Přestože začal silný liják právě v okamžiku, kdy na scénách čtvrtého ročníku festivalu Colours of Ostrava začaly hrát první kapely, lidi od návštěvy hudební přehlídky orientované na rock a world music neodradil.

"I když pršelo, přišlo již první den přes 8000 lidí, což předčilo naše očekávání," řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Diváci zahalení v pláštěnkách a skrývající se pod deštníky si mohli vybírat z programové nabídky devíti scén. Jedním z prvních vystupujících byl Miroslav Žbirka se svou kapelou.

Diváci ocenili potleskem také americký klezmerový soubor The Klezmatics nebo veselé country v podání britské kapely Alabama 3 se zpěvákem ve vězeňském oděvu.

Plno bylo na velké scéně pod Slezskoostravským hradem, kde dav rozhýbala energická africká hudba zpěvačky, bubenice a tanečnice Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny. Mnozí diváci společně s ní zpívali refrény písní, přestože jejich jazyku vůbec nerozuměli.

Zaplněna byla rovněž scéna na Černé louce, na níž se představili například Enzo Avitable a Bottari z Itálie nebo domácí Čechomor.

Různé formy world music předvedly také další skupiny. Huun-Huur-Tu ze sibiřské Tuvy posluchačům představili svou tradiční hudbu doprovázející středoevropskému uchu neobvykle znějící hrdelní zpěvy.

Elektronickou taneční hudbou s doprovodem tradičních indických bubnů a sitáru zase lidi roztančili britští Transglobal Underground.

Součástí programu úvodního festivalového dne byla soutěž českých kapel, které se orientují na world music. V jednom z klubů ve Stodolní ulici se představilo šest zúčastněných souborů.

Zvítězily Posmrtné zkušenosti, jimž vítězství přinese možnost natočit album u vydavatelství Indies Records a možnost vystoupit na hlavní scéně ostravského festivalu v jeho příštím ročníku.

Pořadatelé letos divákům nabízejí vystoupení více než stovky kapel z různých koutů světa. Přehlídku ukončí v neděli večer tříhodinové vystoupení amerického legendárního představitele stylu funk George Clintona a jeho dvacetičlenné kapely Parliament/Funkadelic.

,