Cutler: Nová média pomáhají alternativě

ritský bubeník Chris Cutler, respektovaná osobnost světové alternativní scény a velký příznivec domácí kapely The Plastic People Of The Universe, vystupuje ve středu večer v pražském klubu Delta. Koncert, na kterém se objeví i Pavel Fajt, Stepanida Borisova a skupina Tara Fuki, je součástí festivalu Alternativa.
"Mám rád hudbu Plastic People. Je dobrá i bez ohledu na jejich bývalé charisma opozičníků. Kapela Henry Cow by dala všechno za to, aby byla braná tak vážně jako Plastic People nebo DG 307," vyznal se Cutler, který na sebe upozornil počátkem sedmdesátých let, kdy působil právě ve skupině Henry Cow.

Domácí posluchači ho spatřili na Pražských jazzových dnech, kde se představila jeho další formace Art Bears. V té se sešli také kytarista Fred Frith a zpěvačka Dagmar Krauseová. Cutler si myslí, že tuzemské publikum mu tenkrát rozumělo lépe než lidé na Západě. "Tam nikdo nešel kvůli muzice do vězení," řekl Cutler, který založil vydavatelství Recommended Records, zabývající se alternativní hudbou. "Vybírám si umělce, kteří mě osloví především svou imaginací," říká Cutler. Jeho zásluhou vyšly na Západě nahrávky zakázaných Plastic People - ovšem Cutler se pod ně jako vydavatel nepodepsal, aby mohl jezdit do tehdejšího Československa.

Chris Cutler

Klub Delta, Praha

28. listopadu, 20:00

Známá je i další Cutlerova sestava Cassiber s německými avantgardisty Alfredem Harthem či Christopherem Andresem. Tato skupina poloilegálně koncertovala v Praze v roce 1982. Cutlerovy návštěvy metropole se pokaždé odehrály v rámci odlišných formací, ať už to později byla skupina The (EC) Nudes, nebo duo s harfenistkou Zeenou Parkinsovou. Na festivalu Alternativa Cutler vystoupil už před čtyřmi lety. "Nyní je u vás stejná situace jako na Západě. Reakce lidí není tak silná, je spíše normální," porovnává Cutler.

Kapely označované jako Rock v opozici, ke kterým se Cutler hlásí, často prolamovaly hranice žánrů. "Nikdy to nebyli jen rockoví muzikanti, ale brali si prvky jazzu nebo soudobé vážné hudby," míní Cutler.

Nezávislé tvorbě podle něho dnes výborně slouží nová média a technologie včetně internetu. "Velké firmy chtějí být ještě větší a rostou, ale to neznamená, že by ubýval prostor pro nezávislou tvorbu. V osmdesátých letech nebylo možné koupit si desku přes internet, který nám otevírá nové možnosti."

Britský bubeník Chris Cutler.

Britský bubeník Chris Cutler.