Chlad kapely Type O Negative

Mrazivá vášeň. Anebo také Osudová přitažlivost či Šestý smysl. Názvy slavných filmových děl si lze vypomoci, jestliže chcete vykreslit podstatu tvorby americké rockové skupiny Type O Negative. Jejím základem je totiž temnota, pochmurnost, odvrácené stránky lidského chování a vnímání, a především hrozivý, zneklidňující chlad.

Jenže zároveň je to chlad jaksi povznášející, plný erotiky, vášně a emocí vůbec, chlad v nejlepším smyslu slova umělecký.

Peter Steele, zpěvák, baskytarista a osobitý autor, už léta se svými Type O Negative prokazuje, že není zajímavou osobností jen kvůli svým ukrajinským kořenům a vysoce nadstandardní tělesné výbavě, díky níž dokonce kdysi pózoval "in natura" v magazínu pro dámy Playgirl.

Šesté řadové album Life Is Killing Me těžko ty, co mají Type O Negative v malíku, něčím překvapí. Skutečně novátorsky tahle skupina zněla už někdy před deseti roky, na legendární třetí desce Bloody Kisses.

Na straně druhé svými nahrávkami naštěstí neplýtvá a snaží se vypouštět jen po všech stránkách dotažené a maximálně vypulírované kolekce skladeb, v nichž se, především po hudební stránce, kloubí odkaz někdejšího gotického rocku s vláčnějšími podobami metalu, ale místy i ryčným hardcorem, s nímž Steele kdysi začínal ještě pod hlavičkou Carnivore.

Tentokrát se to týká zejména mimořádně chytlavého svižného songu I Like Goils, avšak třeba i působivé rozsáhlé kompozice How Could She? - "klasický" střednětempový model muziky Type O Negative se v ní náhle zvrtne v apokalypticky ponurou pasáž, která si v ničem nezadá s nejpřízračnějšími ranými nahrávkami Black Sabbath, následuje vyloženě hardcorový průplach a skladba vyvrcholí opětovným zvolněním a pomyslnou katarzí.

Kupříkladu pompézní skladba …A Dish Best Served, rovněž stopáží rozsáhlá, už působí zbytečně natahovaně, nemluvě o neúnosné gradaci v ní přítomného patosu. Nicméně silné momenty alba jsou schopny i tentokrát zastínit ty průměrné. A skladeb, jež mají naději vejít do zlatého písňového fondu Type O Negative, tu vedle už jmenovaných figuruje několik.

Ať už jde o I Don't Wanna Be Me, Life Is Killing Me, Nettie, (We Were) Electrocute nebo táhlou, nesmírně sugestivní záležitost Less Than Zero, zvukově prosvětlenou indickým sitárem. Tohle je ta skutečná ledová svěžest! Mrazivá krása, jejíž zdánlivá studenost a odtažitost se magickým dotykem podmanivých melodií a Steelova naléhavého charizmatického hlasu mění v hřejivé potěšení.

Type O Negative

Type O Negative

Type O Negative

Type O Negative