Vojta Dyk a B-Side Band ve Znojmě

Vojta Dyk a B-Side Band ve Znojmě | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejen klasika, ale i crossover. Český Krumlov láká na hudební vybočení

  • 0
Je jen přirozené, že do atmosféry letních koncertů patří rovněž večery, při nichž hudba přesahuje úzce vymezené hranice. Tento trend se již u nás i ve světě stal tradicí a dodržuje jej i českokrumlovský festival. Proto rovněž letošní program nabízí několik vítaných vybočení různými směry.

Živelnost, technická brilance a virtuózní exhibice temperamentních hudebníků, takové spojení slibuje koncert maďarského souboru Gypsy Virtuoso Orchestra. Repertoár vychází ze základů klasické hudby, ale je provázán s jazzovými rytmy a lidovými maďarskými a cikánskými melodiemi.

„Myslím si, že tradiční cikánská muzika a profesionální interpretace klasických děl nejdou proti sobě. Například Ferenc Liszt, Johannes Brahms nebo Hector Berlioz, ti všichni měli rádi lidovou hudbu a její prvky často používali ve svých skladbách,“ říká vedoucí souboru Sándor Jávorkai, v jehož podání zazní čardáš i některé z Paganiniho Capriccií.

Bach v teniskách či s baskytarou

„Hudba je naše vášeň a posedlost,“ tvrdí členové souboru The Classical Music Maniacs. Vystoupení s názvem Bach goes Samba and Tango slibuje neopakovatelnou interpretaci klasické hudby, převážně barokní, která se mísí s jazzem a latinskoamerickými rytmy.

Hudebníci si v něm kladou otázku, jak by asi komponoval své skladby Johann Sebastian Bach, kdyby navštívil Kubu, Brazílii či Mexiko. Co by ho nejvíc ovlivnilo? Lidé, jejich kultura, tanec, latinskoamerická hudba? A zároveň si odpovídají: „Jsme si jisti, že Bach by všechny tyto vlivy dokázal geniálně využít.“

Kulinářské speciality i česká hudba

„Vyrůstal jsem ve velmi pestrém hudebním prostředí, takže mě baví jakákoli hudba, když se dělá s chutí a s láskou. To pak třeba i bouchání do odpadkového koše může být kreativní bohulibá hudba!“ říká Vojtěch Dyk o prolínání různých hudebních stylů. Právě on bude jednou z hvězd hudebně-gastronomického národního večera, který se již stal festivalovou tradicí.

A kterou jinou zemi představit u příležitosti Roku české hudby, než právě Česko? Zahrají dudácký a cimbálový soubor, dechovka, legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a jako zlatý hřeb večera kapela B-SIDE BAND s Vojtěchem Dykem. A k tomu jsou připraveny i kulinářské speciality české kuchyně!

Pocta českým muzikálům

Po muzikálové sérii broadwayských melodií přináší festival další výlet do světa muzikálu. Koncert bude průřezem českou muzikálovou historií a poctou českým skladatelům a textařům, jejichž dílo patří ke klenotům domácí produkce od šedesátých let po současnost.

„Není větší požitek pro muzikálového zpěváka, než si užít a zazpívat nádhernou nosnou árii,“ říká zpěvák Pavel Vítek, který zazpívá spolu s Bárou Basikovou, Ilonou Csákovou, Leonou Machálkovou, Petrem Kolářem, Janem Křížem a Václavem Noidem Bártou. Doprovodí je Festivalový orchestr pod vedením Kryštofa Marka.

Soprán ze Slovenska a etno-jazzové trio

„Možnost dát kousek sebe, podělit se s diváky o různé emoce, zajímavý příběh a nádhernou hudbu, potěšit a pohladit lidskou duši a možná také inspirovat někoho k tomu, aby udělal něco dobrého pro druhé... i to je jeden z důvodů, proč zpívám,“ říká slovenská sopranistka Linda Ballová.

Zazpívá společně s Pacora triem, jehož hudba je postavená na prolínání jazzu a folklóru a je podbarvená prvky vážné hudby. V jejich podání zazní autorské skladby a cyklus židovských písní v úpravách pro soprán a etno-jazzové trio.