Česko mine řada hudebních hvězd

  • 3
Česko se pomalu stává křižovatkou koncertních tras, ale řada zahraničních umělců je stále míjí. A tak irští U2, zpěvačka Kylie Minogue nebo veterán Joe Cocker budou patrně dosažitelní jen v sousedních zemích.

Australská hvězda Kylie Minogue, která v Česku dosud nevystupovala, bude v březnu zpívat ve Vídni, Mnichově či v Kolíně nad Rýnem. Avšak největší očekávání vyvolává chystané turné skupiny U2, která se má v létě objevit v Evropě.

Německá města Berlín, Mnichov, Hannover, Lipsko, Stuttgart nebo Kolín nad Rýnem již oznámila, že Bono & spol. u nich vystoupí. Čeká se jen na oznámení termínů. Z tábora kapely však dorazily informace, že U2 start turné k novému albu How To Dismantle An Atomic Bomb odložili. Hovoří se zhruba o měsíčním zdržení.

V lednu měly jít do prodeje vstupenky, turné mělo začít 1. března v Miami. "Všechny plány se neustále mění," cituje magazín Rolling Stone zdroj blízký kapele. Podle něho bylo turné odloženo kvůli nemocem, které trápí členy kapely. - více zde

Nabitý koncertní diář má rovněž zpěvák Joe Cocker, jenž zazářil v roce 1969 na festivalu Woodstock a loni vydal solidní album Heart And Soul. Jeho chraplavý hlas uslyší nejprve posluchači ve Spojených státech, v dubnu a v květnu se Cocker vydá do Evropy. Čeští posluchači jej zastihnou například v Drážďanech, Lipsku nebo ve Vídni.

Americká skupina Green Day, která v Česku vystupovala v devadesátých letech, těží z obrovské popularity nového protibushovského alba American Idiot. To se krátce po Vánocích vrátilo do čela britského žebříčku. Trojice muzikantů právě koncertuje v Evropě, 11. ledna se objeví v Berlíně a tři dny nato ve Frankfurtu.

Famózní zpěvák Bobby McFerrin, jehož starý hit Don't Worry, Be Happy omílá donekonečna stanice Radiožurnál, zvládne snad všechny žánry. Jeho sólové koncerty proběhnou v únoru v Budapešti a v březnu v Mnichově.

Do studené zimní Evropy se vypravila losangeleská hiphopová čtveřice Black Eyed Peas, jejíž nahrávky a album Elephunk bodovaly i v České republice. Black Eyed Peas se objeví 24. ledna v Mnichově.

Koncertní rok 2005 teprve začíná. Je jasné, že v létě bude ve velkoměstech, která jsou na dosah od českých hranic, mnohem větší hudební provoz. Vždyť do světa se chystají například Coldplay nebo Queen, kteří se po devatenácti letech pauzy vypraví na turné s novým zpěvákem Paulem Rodgersem.