Khoiba

Khoiba | foto: Oficiální stránky kapely

Česká Khoiba zahraje s The Cure

Domácí formace Khoiba, která zářila na nedávném festivalu Love Planet, vystoupí jako předkapela na berlínském koncertu legendárních The Cure.

Tito britští melancholici, kteří patří k nejslavnějším kapelám osmdesátých let, vystoupí 28. srpna v berlínském amfiteátru Kindl-Buehne Wuhlheide.

Do arény, na jejímž pódiu nedávno hráli například britští Coldplay nebo domácí Rammstein, se vejde až sedmnáct tisíc lidí.

Málokteré domácí kapele se podaří takový kousek mimo Česko, ostatně Khoiba vystupuje stále častěji v zahraničí. Letos už Khoiba odehrála několik koncertů v Rakousku, například na akci Donnau Inselfest, vystupovala rovněž v Německu nebo Maďarsku.

Její loňskou desku Nice Traps převzala německá firma Mole Listening Pearls, letos na jaře skupina vydala minialbum It Is All Recorded.

Ústředními členy Khoiby jsou hudebník a skladatel Filip Míšek a zpěvačka Ema Brabcová, jejíž éterický hlas patří k nejzajímavějším domácím vokálům.

Ostatně Brabcová loni hostovala na albu Crushing Bliss Romana Holého a Ondřeje Brouska, plného náladové hudby.

Skupina Khoiba, která vznikla v létě 2002, nabízí alternativu k popu. Její pocitová muzika není příliš elektronická či kytarová, smutná ani veselá. Kapela nejprve vyhrála soutěž Jim Beam Music 2002, uspěla rovněž v hudební anketě Žebřík a před debutovou deskou Nice Traps jí vyšla dvě minialba.