Lidé na Rock For People

Lidé na Rock For People - Na festivalu Rock For People se návštěvníci brodili bahnem. (5. července 2005) | foto: Radek CihlaMF DNES

Bude Rock for People letos bez bláta?

  • 1
Letos hudební festival představí kromě domácích interpretů na šestatřicet zahraničních kapel, což organizátoři hudebního svátku považují za největší změnu oproti předchozím letům.

"Zvýšili jsme počet zahraničních kapel téměř dvojnásobně. Myslíme si, že to je mezi českými festivaly naprosto ojedinělé," říká manažer propagace Šimon Kotek. Návštěvníkům by však přehlídka měla představit i méně známá zahraniční jména.

Hudba celého světa
Pro srovnání – na prvním ročníku v roce 1995 vystoupilo celkem osmnáct domácích kapel (ani jedna ze zahraničí), o dva roky později jich bylo 44, dvě z toho zahraniční. V roce 2002, kdy průtrž mračen způsobila pád pódia,  už v Českém Brodě hrálo patnáct zahraničních interpretů z celkem 120 účinkujících. Letos je poměr ještě vyšší – z téměř 130 kapel a interpretů tvoří zahraniční víc než třetinu.  

V následujících třech dnech tak bude znít českobrodskými ulicemi hudba mnoha žánrů a stylů ze všech koutů světa. Hlavním zahraničním lákadlem přehlídky bude francouzský zpěvák a kytarista Manu Chao s  kapelou Radio Bemba Sound System.
Pětačtyřicetiletý muzikant a bývalý člen skupiny Mano Negra potěší hlavně příznivce world music.

Svou jedinou sólovou desku natočil v roce 2001 pod názvem Proxima Estacion Esperanza. Hravé a pestré album nazpíval zčásti španělsky, arabsky, portugalsky a anglicky. O rok později vystoupil v Praze v rámci Festivalu Respect 2002.

Milovníci funkové muziky jistě nevynechají koncert amerických Fun Lovin’ Criminals. Trojčlenná kapela koncertuje od roku 1993, průlom do světa se jí však podařil až o tři roky později díky debutu Come Find Yourself. Jen v Británii se stal několikanásobně platinovým, celosvětově se ho pak prodal milion kusů.

Čeští posluchači je uslyší už potřetí. Mezi další velké hvězdy festivalu patří i britské duo Mattafix, jejichž hudba je pestrou směsicí hudebních žánrů, či irská folkrocková kapela The Frames.

Zvol si svůj festival
Také příznivci české muziky si přijdou na své. Čím dál populárnější skupina Divokej Bill se chystá v Českém Brodě natáčet své DVD. Návštěvníci uslyší i sedm domácích kapel, které zabodovaly ve festivalové soutěži – v té mohli fanoušci dát svůj hlas skupinám, jež by na přehlídce chtěli vidět. Z dalších domácích hvězd se v Českém Brodě představí Tři sestry, Sto zvířat, Aneta Langerová, Gaia Mesiah, Mňága a Žďorp a další.

Snad budou mít návštěvníci letos štěstí na dobré počasí. Strašák, který tenhle festival pronásleduje v podobě dešťů a blátivých dnů, by podle předpovědi počasí měl letos konečně zmizet.