RECENZE: Ječící fanynky a jalová show. Praze se představila Billie Eilish

  • 172
Beznadějně vyprodaná pražská O2 arena přihlížela v úterý večer koncertní premiéře hudebního zjevení dnešní doby. Sedmnáctiletá americká zpěvačka Billie Eilish vydala svou debutovou desku When We All Fall Asleep, Where Do We Go? letos v březnu a nyní na ni v hale, kam se koncert přesunul z původně plánovaného klubu, čekalo ječící publikum.

Takže všechna čest, protože vyprodat ještě před dosažením plnoletosti Forum Karlín, velký klub ve vzdálené zemi, za čtyři minuty a vysloužit si za to stejně vyprodaný koncert v největší tuzemské hokejové aréně, to je majstrštyk, který se snad ještě nepovedl nikomu.

When We All Fall Asleep World Tour

65 %

Autor: Billie Eilish

Místo konání: O2 arena, Praha

20. srpna 2019

Billie Eilish přijela jako hvězda a publikum ji také tak přivítalo. Srovnatelný ryk tisíců dívčích hrdel jsme v nedávné minulosti takto zažili možná jen u Justina Biebera.

Jenže navzdory tomu, že zpěvačce se v naší metropoli dočkalo více než vřelého přivítání, koncert objektivně vzato nabídl spíš méně než více. Zaprvé s jedinou deskou a pár singly navíc se nedá vykouzlit mnoho. Takže Billie Eilish se vlastně plně vydala ze svého repertoáru a i tak celá show trvala jen asi půldruhé hodiny.

Skalní fanoušci, kterých byla v hale samozřejmě většina, zpívali skoro všechny písně takřka slovo od slova. Ti ostatní museli tápat. Nepříliš dobré nazvučení vyústilo v nabasovanou kouli s nekonkrétním zpěvem, což je škoda.

Také dynamika celého koncertu pokulhávala. Dramaturgicky nebylo co řešit. Odpálit program pravděpodobně největším hitem Bad Guy bylo logické, potom ovšem jednotlivé písně trochu splývaly. Snad s výjimkou skladby All The Good Girls Go To Hell, kde se výrazně rudým nasvícením najednou jakoby otevřelo peklo a i hudebně to začalo jinak šlapat.

Jenže co se divit, když Billie jezdí s hodně malou partou. Samozřejmě ne vše na scéně znělo živě, ale i tak. S bubeníkem a druhým hudebníkem, který střídá klávesy, kytaru a basu, toho nelze vymyslet mnoho. V tomto ohledu byl úterní koncert skutečně jen pro poučené a zažrané.

Billie Eilish v O2 areně potvrdila, že je fenoménem. Nakolik fenoménem pouze dočasným, se samozřejmě ukáže. Na svou cílovku pubertálních dívek zapůsobila perfektně, o což zřejmě šlo. Ti nejlepší performeři však dokážou strhnout i vlažné přihlížející.