hudba - koncert

hudba - koncert, ilustrační foto | foto: MF DNES

Beethovena si stáhlo přes milion lidí

  • 2
O tom, že ctitelé vážné hudby nejsou techničtí antitalenti, se přesvědčila britská stanice BBC Radio 3. Když nedávno na internetu poskytla zdarma ke stažení všech devět symfonií Ludwiga van Beethovena, stáhlo si je 1 369 933 lidí.

"To dokazuje, že vyznavači klasické hudby patří ke generaci přehrávače iPod stejně jako fanoušci Coldplay," soudí britský deník The Independent.

Pokus BBC Radio 3 by podle listu mohl revolučně změnit způsob poslechu vážné hudby.

Beethovenova úspěchu na webu se chytili největší prodejci hudby po internetu, iTunes i Napster, kteří začali na díla tohoto německého skladatele odkazovat.

Experiment je však trnem v oku některým nahrávacím společnostem. Lidé by prý mohli začít očekávat, že klasika je zdarma.

BBC doufá, že pokus by mohl povzbudit konzervativní posluchače vážné hudby k tomu, aby se nebáli nových technologií a zkusili si svá oblíbená díla stáhnout z internetu.

"Chtěli jsme, aby lidé věděli, že stahování se netýká jen pop-music a vyzvánění do mobilů," říká šéf interaktivní sekce rádia Chris Kimber.

Stanice také chtěla přitáhnout ke klasice i lidi zatím vážnou hudbou nedotčené. Což se jí patrně podařilo. Diskusní fóra BBC ukázala, že někteří lidé si klasiku tímto způsobem poslechli poprvé v životě.

Dalším světovým skladatelem, kterého hodlá dát BBC Radio 3 "všanc", by mohl být Johann Sebastian Bach. Týden věnovaný jeho skladbám chce stanice odvysílat o Vánocích.

,