Tomoko Mukaiyama

Tomoko Mukaiyama | foto: archiv

Avantgardistka Tomoko Mukaiyama míří do Prahy

Vůbec poprvé se budou moci čeští posluchači seznámit s tvorbou japonsko-nizozemské klavíristky a vizuální umělkyně Tomoko Mukaiyama. 28. února v divadle Archa nabídne průřez hudbou posledních čtyř století v programu Sonic Tapestry.

Koncertní vystoupení Sonic Tapestry je historickou koláží, ve které mísí pianistka skladby různých epoch od baroka po současnost a propojuje je vlastními improvizacemi.

Během koncertu zazní například skladby Johanna Sebastiana Bacha, Yannise Kyriakidese, Roberta Schumanna i vlastní tvorba Tomoko Mukaiyama.

Její virtuozní styl a fyzický přístup ke hře jistě vyniknou i díky unikátnímu nástroji, koncertnímu grand pianu Fazioli, které bylo pro pražský koncert zapůjčeno z Polska.

Tomoko Mukaiyama

Tomoko Mukaiyama účinkovala v prestižních orchestrech a souborech, mimo jiné v Ensemble Modern ve Frankfurtu, v londýnském tělese London Sinfonietta, v souborech Ensemble Intercontemporain a Royal Concertgebouw Orchestra.

Před deseti lety se začala věnovat vizuálnímu umění. Díky spolupráci s filmovými režiséry, architekty, výtvarníky a tanečníky − mj. režisérem Ianem Kerkhofem, choreografem českého původu Jiřím Kyliánem a Nederlands Dans Theater, performerkou Marinou Abramovic, noisovým hudebním uskupením MERZBOW a řadou dalších, zasadila svou tvorbu do kontextu dalších uměleckých žánrů.

V současné době připravuje Tomoko Mukaiyama nový multimediální koncert nazvaný Wasted doplněný o instalaci vyrobenou z 10 tisíc hedvábných šatů. Premiéra, která se uskuteční v Thámově hale v pražském Karlíně, je plánována na rok 2009.

Vstupenky za 350 Kč (studenti 250 Kč) jsou v předprodeji v pokladně Divadla Archa a v síti Ticketpro.