Zpěvačka Annie Lennox přišla do londýnského Hyde Parku popřát Nelsonu Mandelovi

Zpěvačka Annie Lennox přišla do londýnského Hyde Parku popřát Nelsonu Mandelovi - Bývalý jihoafrický prezident slaví 90. narozeniny. | foto: Reuters

Annie Lennox udělala něco příšerně správného. Řád britského impéria ji neminul

  • 35
Britská zpěvačka Annie Lennoxová, která se proslavila v osmdesátých letech jako polovina slavného popového dua Eurythmics, se stane důstojnicí Řádu britského impéria. Na dnes zveřejněném seznamu oceněných je také představitel detektiva Hercula Poirota David Suchet nebo britský herec Burt Kwouk, známý jako Kató z komedií o Růžovém panterovi.

Lennoxová byla oceněna za svoji charitativní práci. Zpěvačka se aktivně angažuje v několika humanitárních projektech, je vyslankyní organizace Oxfam a zakladatelkou kampaně SING, jež se věnuje ochraně žen a dětí nakažených virem HIV.

"Asi jsem udělala něco příšerně správného nebo museli někde udělat příšernou chybu," žertovala Lennoxová, která už si prý na ceremoniál do Buckinghamského paláce oprašuje klobouček z falešné leopardí kůže.

Královna Alžběta II. tradičně oceňuje Řádem britského impéria také osobnosti z oblasti vědy, politiky nebo obchodu. Tentokrát bude vyznamenána například historička Antonia Fraserová, astronaut Piers Sellers nebo ředitel britských aerolinek Martin Broughton. Mezi politiky se uznání dočkala také Ann Beggová, která byla jako první vozíčkářka v britském parlamentu oceněna za pomoc tělesně postiženým.

,

Britská královská rodina