Alanis Morissette

Alanis Morissette | foto: Warner Music

Alanis zanechala vzkaz svým pravnoučatům

Písničkářka Alanis Morissette nedávno vydala akustickou verzi slavného alba Jagged Little Pill. Teď vrhla na vánoční trh kolekci největších hitů.

Album nazvané The Collection nabízí skladby ze všech čtyř řadových desek a také
nahrávky, které se objevily na soundtracích k filmům Dogma, Město andělů a De-Lovely, kde si Alanis Morisette také zahrála.

Ačkoliv by se zdálo, že dát dohromady kompilaci úspěšných skladeb, která by měla
vytvořit kompaktní průřez zpěvaččinou tvorbou, nebude pro umělkyni problém, sama Alanis popisuje vznik téhle desky jako "mučivou výzvu".

"Víc než jako na své děti koukám na skladby jako na místnosti v obrovském domě, kterým je můj život. Každá z těch místností má svůj specifickou vůni,vzpomínky a energie," říká Morissette a dodává: "Dala jsem tuhle kolekci písniček dohromady hlavně proto, abych jí mohla jednoho dne ukázat svým pravnoučatům a také se pokusila o objektivní reflexi svého vývoje coby textařky a zpěvačky."

Jak je to tedy s jejím vývojem? Bilanční deska Alanis ukazuje jako zrající textařku a zpěvačku, která dokáže zaujmout nejen charismatickou polohou hlasu, citem pro strhující melodii, ale také coby chytrou a kultivovanou textařku, která nemá problém kultivovaně vyjádřit jak ty nejbanálnější věci, tak tnout kontroverzí do živého.

Na desce jsou všechny důležité milníky její kariéry, ať už megahity jako Ironic nebo Thank You, a také novinka, na Alanis nezvykle taneční coververze Sealova hitu Crazy. Prostě kolekce inteligentní hudby, která v sobě má obrovský intelektuální a také hitový potenciál.

Alanis Morissette prorazila v polovině devadesátých let legendární deskou Jagged Little Pill, které se dodnes po celém světě prodalo úctyhodných třicet miliónů, což jí vyneslo titul "nejprodávanější ženský debut všech dob". Od té doby tak výrazný komerční úspěch nezaznamenala, což ovšem význam Alanis pro hudební scénu nijak nesnižuje.

ALANIS MORISSETTE - The Collection
Warner Music, 75:53
Tři pecky: Thank You, Ironic, Hands Clean

TRACKLIST: 1. Thank You - 2. Head Over Feet - 3. Eight Easy Steps - 4. Everything - 5. Crazy (James Michael mix) - 6. Ironic - 7. Princes Familiar (MTV Unplugged) - 8.You Learn - 9. Simple Together - 10. You Oughta Know - 11. That I Would Be Good - 12.  Sister Blister - 13. Hands Clean  - 14.  Mercy - 15.  Still - 16.  Uninvited - 17. Let's Do It, Let's Fall In Love - 18.  Hand In My Pocket.
Hodnocení iDNES: