Kapela -123min.

Kapela -123min. | foto: archiv kapely

VIDEO: Kapela -123min. láká novým klipem na turné

  • 1
Loni v září vydalo trio -123min. po deseti letech nové album LES. Počátkem března ho bude propagovat na druhé části koncertního turné a v premiéře zveřejňuje videoklip k písni Komár.

Kapela na něm spolupracovala s australským kameramanem českého původu Markem Blissem, který se kromě dalších snímků podílel například na filmu Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. 

„Rozhodli jsme se všechno natočit v naší pražské zkušebně, kde se cítíme dobře a nemusíme koukat na hodinky,“ říká frontman „minut“ Zdeněk Bína a dodává: „Do klipu jsme přizvali i naše malé ratolesti jako komáry a až na pár bodů ve scénáři jsme vše nechali plynout a společně si užili zábavné chvíle.“

-123min. vydali v letech 1996 až 2009 šest alb a v roce 1999 získali Cenu Anděl za Objev roku. Kapela tehdy hojně koncertovala v zahraničí, například v Holandsku, Belgii, Anglii, Polsku, na Ukrajině, Slovensku, v Americe nebo ve Francii.

Její největší síla spočívá především v energických koncertech, jež jsou z velké části tvořeny improvizací. Na zmíněném albu LES hostuje respektovaný francouzský trumpetista Erik Truffaz. Deska je hudební bonboniérou, v níž se mísí soul, alternativa, rock, pop, ethno, nová hudba a funk. Formaci -123min. tvoří trio  Zdeněk Bína (zpěv, kytara), Fredrik Janáček (basová kytara) a Dano Šoltis (bicí).

Na jaře vyrazí „minuty“ na druhou část turné, které odstartuje 6. března v Chomutově a následně zavítají do Písku, Teplic, Pelhřimova, Hradce Králové nebo Ústí nad Orlicí. V Praze zahrají 11. března v jejich oblíbeném Jazz Docku.