100 % Ska v podání francouzských Skarface

- V pondělí 6. 12. přiveze do pražského klubu Rock café agentura Rude Boy Rhythm legendární francouzskou ska kapelu Skarface. Sedmičlenná skupina, která se dala dohromady v květnu 1991 si během několika let dokázala v daném žánru vydobýt kultovní pozici, za což vděčí především svým energickým koncertům, ale i sedmi deskám, které stačili dosud vydat.

V květnu roku 1991 vznikla skupina Al Capone, ve které se sešlo několik muzikantů, kteří již měli jisté zkušenosti s hraním ska nebo rhythm‘n‘blues. Již svým názvem napovídali, kde leží zdroje jejich inspirace a především image. Černobílé gangsterské filmy, samopaly, staré bouráky, dvojbarevné obleky. Za krátko se přejmenovali na Scarface (vypůjčeno z písně Prince Bustera) a nakonec ještě vyměnili c za k, aby bylo zřejmé, jakou hudbu hodlají hrát.

Hned po několika měsících společného hraní si sami vydali čtyřpísňové EP a dvěma skladbami přispěli na první Oi/Ska sampler, čímž se dostali do podvědomí i mimo rodnou Francii. Pro vydání své první dlouhohrající desky však dlouho nemohli najít žádné vydavatelství a tak si ho opět vydali sami ve vlastním nákladu a produkci.

U tohoto trendu již zůstali a všechny následující desky (vždy každé září jednu) vydávali na vlastní značce No Co. Po debutu Cheap Pounk Ska, následovalo roku 1993 Hold Up In Ska City, o rok později živý záznam Live Panic & Chaos, v roce 1995 Sex, Scooters & Rock‘n‘Roll. Dále vydávají Skankuatnec Mergitur (1996), Skuck Off (1997) a Full Fool Rules (1998). Mimo vlastní produkce se ještě podíleli na několika kompilacích, především Stay Sharp od Bronco Bullfrog Records a United Colors of Ska od Pork Pie.

Pro své texty hledají Skarface inspiraci ve svém životním stylu, který dobře charakterizuje název jejich čtvrté desky: Sex, Scoooters & Rock‘n‘Roll, a i když mají i několik sociálně laděných skladeb, zásadně ve svých textech, i životě, ignorují politiku.

Skarface nejsou profesionální hudebníci, vedle koncertování (200 koncertů za první čtyři roky) a nahrávání desek (7 alb za 7 let) má každý člen ještě své civilní zaměstnání. Hudbu tedy berou jako svůj koníček a na jejich vystoupeních je to také znát.

Skarface – support: Crazy Wheels

6. 12. Rock café, vstup: 180

Pořádá Rude Boy Rhythm

Plakát

Skarface