Ilustrační foto ze Zlín Film Festivalu

Ilustrační foto ze Zlín Film Festivalu | foto: Jan Salač, MAFRA

Začíná zlínský festival. Nabídne klasiku od Karla Zemana i příběh trans chlapce

  • 0
Největší a nejstarší filmový festival pro děti a mládež dnes ve Zlíně otevírá ročník s pořadovým číslem šedesát tři. Symbolicky na Den dětí. Kulturní redakce iDNES.cz vybrala, co zajímavého by návštěvníky nemělo minout ve filmovém programu.

ČTVRTEK 1. ČERVNA

  • 14:00 ALIS
    Dvojice uznávaných režisérů Clare Weiskopf a Nicolás van Hemelryck přináší jedinečný pohled do světa dospívajících dívek. V dokumentu z kolumbijského útulku tvůrci požádají skupinu teenagerek, aby si představily životní příběh fiktivní spolužačky jménem Alis. Ta se pak stává projekcí jejích minulých bolestí z nemilosrdných ulic Bogoty.
  • 19:00 EXODUS
    Sekce Za horizontem dětství přináší na plátno film Exodus o osudu dvanáctileté syrské uprchlice Amal, která je na cestě do Rumunska, kde se má v tamním uprchlickém táboře shledat se svou rodinou. Nejdříve ji však čeká riskantní cesta přes Turecko.

PÁTEK 2. ČERVNA

  • 08:10 SUPRÁKOVI
    Příběh o malé outsiderce jménem Hedviga, která bude muset přesvědčit své okolí o tom, že se může stát superhrdinkou, míří do Zlína z Norska. Film režiséra Rasmuse A. Sivertsena se zároveň uchází o cenu v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro děti do 10 let.
  • 9:00 BILLIE BLUE
    Příběh jednoho léta ze života šestnáctileté Billie, která se snaží dohnat své vrstevníky ve výšce i zkušenostech, představí na místě režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly.

SOBOTA 3. ČERVNA

  • 10:30 TAJEMSTVÍ MÉHO OTCE
    „Bylo mi dvanáct let. Miloval jsem čokoládovou zmrzlinu a nenáviděl zelí. Byli jsme průměrná belgická rodina. Ale když jste se podívali zblízka, nebyli jsme úplně jako ostatní rodiny.“ Tak začíná vyprávění o své židovské rodině hlavní hrdina filmu Tajemství mého otce, který reflektuje téma holokaustu.
  • 16:00 UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ
    Vědecko-fantastický snímek Karla Zemana, který vznikl dle předlohy románu Julese Verna Dva roky prázdnin, představí ve Zlíně filmařova dcera Ludmila Zemanová a Ondřej Beránek, který v Praze mimo jiné provozuje Muzeum Karla Zemana a stará se o restaurování jeho filmů.

NEDĚLE 4. ČERVNA

  • 11:00 MOŘSKÁ ZÁŘE
    V neděli dopoledne představí na festivalu svůj film nizozemský režisér Domien Huyghe. Portrét dospívající člověka na pozadí smutku, který vychází z režisérovy vlastní zkušenosti, byl zahajovacím snímkem sekce Generation Kplus na letošním Berlinale.
  • 11:20 TONDA, SLÁVKA A KOUZELNÉ SVĚTLO
    Dopolední zahajovací film festivalu si v neděli odbude svou poslední projekci. Film o malých i velkých odlišnostech v dětském a dospělém světě je dílem režiséra Filipa Pošivače a autorky Jany Šrámkové.

PONDĚLÍ 5. ČERVNA

  • 18:30 PĚT LET
    Vidět seriál České televize Pět let už mohli a mohou diváci na iVysílání, do Zlína si však o choulostivém tématu znásilnění a jeho vnímání přijedou popovídat sami tvůrci. Konkrétně představitelé hlavních rolích Alžběta Malá a Samuel Toman.
  • 20:00 ROZBITÝ SVĚT
    Sekce Festivalové vavříny z celého světa přiváží do Zlína francouzské drama o sedmnáctiletém chlapci Lucasovi, kterému se po nečekané smrti otce hroutí celý svět a musí si ve světě hledat nové místo tak, aby znovu nalezl naději a lásku.

ÚTERÝ 6. ČERVNA

  • 10:30 JSEM KLUK
    Do Chile diváky zavede film Jsem kluk, který zachycuje dospívání mladého trans chlapce Bastiana, který se snaží v ne vždy přívětivém světě prosadit vlastní individualitu. Od 12 do 18 let jeho snažení točí na kameru sestřenice Lorena.
  • 10:40 DĚTI NAGANA
    Asi nejvýraznější český rodinný film posledních let: Děti Nagana režiséra Dana Pánka letos ve Zlíně logicky chybět nemohou. Předposlední projekce čeká diváky v úterý a na plátně uvidí kromě dětských herců také Hynka Čermáka, Kláru Issovou nebo Otakara Brouska.

STŘEDA 7. ČERVNA

  • 14:00 HŮBA A JINÉ ANIMÁČKY
    Opomenuty nesmí zůstávat ani animované snímky. Poslední festivalový den dorazí svou práci na festival představit filmařky Yoorim Lee a Elena Madrid, které se zároveň večer dozví, zdali uspěly v Mezinárodní soutěži krátkých animovaných filmů pro děti do 12 let.
  • 20:00 KRÁLOVÉ SVĚTA
    Drama o pětici pouličních dětí z kolumbijského velkoměsta Medellín sleduje moment, kdy jeden z chlapců získá šanci získat v restitučním řízení pozemek po své babičce. Opouští tak bratrský klan i město a vstupuje do hlubin kolumbijského vnitrozemí.

* Pokud se vám projekce v daný den nehodí, stačí se podívat do programu, v průběhu festivalu jich má většina snímků několik.