Frances McDormandová s Oscarem

Frances McDormandová s Oscarem | foto: AP

Zlaté glóby se kvůli pandemii podívají za hvězdami do jejich domovů

  • 0
Udílení filmových Zlatých glóbů, jež v noci z neděle na pondělí vysílá v přímém přenosu televize NBC, se poprvé uskuteční na dvou pobřežích Států. Průvodkyněmi budou komičky Tina Fey z New Yorku a Amy Poehlerová z Beverly Hills, nominovaní se připojí z domova.

Několik předávajících včetně Michaela Douglase a jeho ženy Catherine Zety-Jonesové má přijít osobně, ale jinak budou ceny zahraničních kritiků působících v Hollywoodu odpovídat pandemickému roku, v němž se celebrity z červených koberců přesunuly na pohovku před webkamery.

Nebudou tedy fanoušci, fotografové ani honosná večeře v kalifornském hotelu. Pořadatelé přesto věří, že pořad podobný udílení Evropských filmových cen diváky u obrazovek udrží, protože ve virtuální show najdou „to, co je vždy zajímalo, intimní pohled na životy a domovy hvězd.“

Do finále jde s nejvíce nominacemi černobílý životopis hollywoodského scenáristy Mank, ovšem v hlavní kategorii má silné soupeře, zejména road movie Země nomádů, dále pak justiční drama Chicagský tribunál, thriller na téma MeToo Nadějná mladá žena a rodinný příběh Otec. 

Za roli Mankiewicze ve filmu Mank má hereckou šanci Gary Oldman, s nímž se utkají Riz Ahmed, posmrtně Chadwick Boseman, Tahar Rahim a Anthony Hopkins. Z hereček jsou ve hře Frances McDormandová, Viola Davisová, Carey Mulliganová, Vanessa Kirbyová a Andra Dayová. 

Ze režii jsou poprvé v historii nominovány hned tři ženy: Chloé Zhao za Zemi nomádů, Emerald Fennellová za Nadějnou mladou ženu a Regina Kingová za Jednu noc v Miami. Rovněž cenu za celoživotní dílo si letos odnese žena, aktivistka a herečka Jane Fondová. 

Devadesátičlenná asociace zahraničního tisku se před udílením svých cen dostala pod veřejnou palbu: jednak pro převahu bělošských novinářů, jednak kvůli vyšetřování vztahů mezi některými členy a filmovými studii, od nichž recenzenti údajně přijímají dary a výhody.

Zlaté glóby tradičně, i když letos se zpožděním kvůli pandemii, zahajují kalendář výročních filmových ocenění.  Loni mezi dramaty zvítězil snímek o první světové válce 1917,  jehož tvůrci následně vyhráli tři Oscary. Letošní oscarová noc se také zpozdí, přijde na řadu až koncem dubna.