Britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová v roce 2008

Britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová v roce 2008 | foto: Profimedia.cz

Zemřela královna červené knihovny Rosamunde Pilcherová

  • 41
Ve věku 94 let zemřela britská spisovatelka Rosamunde Pilcherová, milovaná i vysmívaná autorka romantických příběhů pro ženy, jež proslavily i televizní adaptace. Na stejnou dráhu se vydal také její syn Robin Pilcher.

Ačkoli její sentimentální romance neaspirovaly na literární ceny, na odbyt šly znamenitě. Třeba románu Hledači mušlí se po celém světě prodalo přes pět milionů výtisků. Vedle své vlasti byla Pilcherová populární v Německu, kde se její předlohy natáčely ve velkém.

Vznikaly v celých sériích po roce 2000, kdy autorka s psaním skončila, a každý příběh zpravidla uvozovalo její jméno. Z poslední doby lze připomenout zfilmované tituly Rosamunde Pilcher: Jako z daleké hvězdy, Rosamunde Pilcher: Mé srdce patří tobě, dále První nebo druhá, Stíny minulosti, Láska z nebes, Láska nad propastí nebo Stará láska nerezaví.

Autorka své milostné zápletky zasazovala zpravidla do idylických míst na pobřeží a často v nich pracovala s návraty k dávným citům. Podle jejích povídek vznikly seriály jako Rudý pták či Odstíny lásky, sama spisovatelka účinkovala v několika dokumentech.

Vedle královského řádu dostala Pilecherová i vyznamenání za podporu britské turistiky. Podle stejného modelu včetně vlastního jména v názvu zfilmované povídky pokračuje také její syn Robin Pilcher.

V současné době u nás vysílají adaptace děl Rosamunde Pilcherové komerční stanice Prima Love či TV Barrandov, v zahraničí je však uvádějí i veřejnoprávní televize v Německu a Rakousku.