Petr Weigl si odnesl Zvláštní cenu Kolegia. (26. března 2016) | foto: Michal Šula, MAFRA

Zemřel režisér Petr Weigl, tvůrce Radúze a Mahuleny či Rusalky

  • 1
Ve věku 79 let zemřel Petr Weigl, celosvětově proslulý český režisér hudebních filmů včetně Radúze a Mahuleny s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích. Zprávu pro iDNES.cz potvrdil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Petr Weigl patřil ve svém oboru ke světové špičce. Natáčel i pro německé stanice ARD a ZDF či pro britské televize BBC a Channel Four. Cenu festivalu Prix Italia dostal za Bludiště moci a za Romea a Julii, dvakrát byl rovněž nominován na americké televizní trofeje Emmy.

Weiglova tvorba byla spjata s érou, kdy ještě vznikaly výpravné operní či baletní snímky. Před kamerou dával přednost hercům před pěvci. Natočil Rusalku, Marii Stuartovnu, Evžena Oněgina nebo Lady Macbeth Mcenského újezdu, ale také mystérium Utrpení svatého Šebestiána, při jehož tvorbě jej zachytil dokument Jana Špáty. Do cyklu GEN točil Weiglův portrét Zdeněk Troška.

Režisér se podílel také na inscenacích v pražském Národním divadle, kde působil jako dramaturg baletu, ale také v Paříži, Seville nebo Mnichově, se Straussovou operou Salome sklidil úspěch v Berlíně. Pracoval s řadou slavných osobností: s choreografem Mauricem Béjartem, s pěvci Peterem Dvorským a Brigittou Fassbaenderovou, s dirigenty Liborem Peškem nebo Mstislavem Rostropovičem.

K jeho ceněným dílům náleží Olověná noc s herce Michaelem Biehnem, známým z Terminátora nebo Vetřelců, doma naposled režíroval televizní film Jak se dělá opera, v němž se objevily Jiřina Jirásková a Dagmar Havlová. Vedle jiných poct dostal cenu Vladislava Vančury či cenu kolegia Herecké asociace při udílení Thálií.