Zemřel herec Richard Crenna

Americký herec Richard Crenna zemřel v pátek ve věku 76 let. Nositel ceny Emmy, který si zahrál například po boku Sylvestra Stallona v jeho třech filmech o Rambovi, podlehl rakovině slinivky břišní. "Přišlo to velmi náhle," řekla agentuře AP jeho dcera Seana.

"Byl to jeden z nejchytřejších, nejmilejších, nejvtipnějších a nejtalentovanějších herců, s nimiž jsem kdy spolupracoval," řekl o Crennovi Stallone. "S každým byl kamarád."

Podle své dcery Crenna na plátně sice často ztělesňoval tvrdé chlápky, doma ale jen zřídkakdy ztrácel smysl pro humor.

Svou kariéru herec zahájil již v deseti letech v rozhlase, jemuž zůstal věrný po dvacet let - než přišla televize. Mezi televizí a filmem pak během své dlouholeté nepřerušované herecké práce bez problémů pendloval.

Crenna byl například jedním ze tří mužů, kteří terorizovali "slepou" Audrey Hepburnovou v thrilleru Čekej do tmy.

Role karetního podvodníka a protihráče Matta Dillona z filmu The Flamingo Kid vynesla Crennovi v roce 1984 nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší roli.

O rok později pak byl vyznamenán cenou Emmy za hlavní roli ve filmu Znásilnění Richarda Becka. V něm ztvárnil postavu machistického a sexistického policejního důstojníka, jehož svět se změní poté, co se stane obětí sexuálního útoku.

Richard Crenna s Audrey Hepburnovou ve filmu Čekej do tmy.