Jiří Pomeje (13. 11. 2018)

Jiří Pomeje (13. 11. 2018) | foto: Profimedia.cz

Po dlouhém boji s vážnou nemocí zemřel herec Jiří Pomeje

  • 368
V 54 letech zemřel na rakovinu herec a producent Jiří Pomeje, známý z filmové série Playgirls nebo z Andělské tváře, kterou sám produkoval. Někdejší partner Michaely Kuklové a Ivety Bartošové se naposled objevil ve Vánočním Kameňáku. Úmrtí potvrdil portálu Expres hercův kamarád Pavel Pásek.

Rodák z Českých Budějovic, který v tamním divadle účinkoval v baletu, se nejprve věnoval tanci. Poté si vyzkoušel činohru na scéně v Šumperku, v roce 1988 absolvoval DAMU a již v témže roce se představil hned ve třech filmech: Čekání na Patrika, Dotyky a Vlastně se nic nestalo.

Fotogalerie

Hlavní roli Marka Paara dostal Jiří Pomeje o rok později ve snímku podle románu Vladimíra Párala Muka obraznosti, vzápětí si zahrál ještě v Jestřábí moudrosti, Tiché bolesti a Nahotě na prodej.

Ve dvou dílech filmové série Playgirls představoval Toma Rodra, v televizním seriálu Hospoda zase fotbalového fanouška.

V roce 1992 založil vlastní produkční společnost, s níž se podílel na filmech Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, na sérii Kameňák či na Andělské tváři. Posledně jmenovaný projekt, v němž navíc ztvárnil jednu z ústředních postav, však neměl divácký úspěch a producenta přivedl ke krachu.

Posléze Pomeje pracoval pro televizi Prima a věnoval se rovněž dabingu, jeho hlasem mluvili často akční hrdinové, zejména Jean-Claude Van Damme. Poté, co se nemoc poprvé objevila právě v krku, však musel herectví opustit. Před šesti lety se potřetí oženil a stal se otcem dcery.

Rakovinu herci lékaři poprvé diagnostikovali v dubnu roku 2017. Nádor objevili při operaci polypu na hlasivce. Po ozařování herec držel 42 dní hladovku, ale nádor nezmizel. Proto Pomeje nakonec souhlasil s operací, při níž přišel o hlas.

Jeden z posledních rozhovorů. Pomeje téměř ztratil hlas (6/2018):