Eric Rohmer na festivalu v Gijonu

Eric Rohmer na festivalu v Gijonu | foto: www.gijonfilmfestival.com

Zemřel Eric Rohmer, filmová legenda francouzské nové vlny

  • 1
Ve věku 89 let dnes v Paříži zemřel francouzský režisér, scenárista a filmový kritik Eric Rohmer, jenž dal světu například na Oscara nominovaný film Moje noc s Maud. S odvoláním na spolupracovnici zemřelého Margaret Menegozovou to uvedla agentura AFP.

Příčiny úmrtí zdroje neupřesnily. Rohmer patřil k francouzské filmové nové vlně, jež se začala prosazovat koncem 50. let a kterou tvořili například ještě Jean-Luc Godard, Jacques Rivette nebo François Truffaut.

Byl původně profesorem literatury. Filmem se začal zabývat nejprve jako kritik. Po smrti Andrého Bazina v roce 1958 se stal šéfredaktorem měsíčníku Cahiers du Cinéma. Brzy však následoval zmíněné kolegy a přeešel od teoretizování k praxi.

Samostatně debutoval snímkem z pařížského intelektuálského prostředí Le signe de lion (1959, Znamení lva). Malý ohlas prvotiny, která se však po letech stala klasikou, načas zastavil jeho tvůrčí rozlet.

Z filmu Moje noc s Maud

Po několika letech publicistické činnosti se vrátil k natáčení filmů, které koncipoval do tematických cyklů. Vzniklo tak šest Morálních povídek (Contes moraux, 1963 - 1972), šest snímků z cyklu Komedie a přísloví (Comédies et proverbes, 1980 - 1987) a čtyři Příběhy ročních období (Contes des quatre saisons, 1989- 1998).

Nejvíce ho však proslavily filmy jako jako Klářino koleno, Moje noc s Maud, Markýza z O nebo Láska odpoledne.

Jeho styl byl podle internetové otevřené encyklopedie Wikipedie založený na civilním projevu herců, úsporných záběrech a brilantních dialozích, které si sám psal.

V roce 2004 ještě aspiroval na prestižní ocenění Zlatý medvěd na německém Berlinale (nominace za film Triple agent). Posledním dokončeným snímkem Erika Rohmera jsou Les amours d'Astrée et de Céladon z roku 2007.

,