Kiefer Sutherland ve filmu Zrcadla

Kiefer Sutherland ve filmu Zrcadla | foto: Bontonfilm

Vtipnou Juno ztuha dohání Rembrandt a vyděšený Sutherland

  • 2
O víkendu se rodinné výpravy nejspíše vydají na animovaný Kozí příběh. A co ostatní novinky – stojí za další výdaje?

z filmu JunoJUNO určitě. Neobsahuje nic, co by odradilo od zápletky "šestnáctiletá čeká nechtěné dítě": sentiment, moralitu, sociální melodrama ani citové vydírání. Je to komedie nenápadná, ale vtipná, zralá, inteligentní a věcná stejně jako její hrdinka v podání skvělé Ellen Pageové. Prostě vzácně normální příběh o vzácně normálních lidech, což vynikne zvláště ve srovnání s ostatními premiérami.
Hodnocení MF DNES: 80 %

Z filmu Umírající zvířeUMÍRAJÍCÍ ZVÍŘE zvíře má tři opory: text Philipa Rotha a Penélope Cruzovou s Benem Kingsleyem v hlavních rolích romance stárnoucího profesora a mladičké Kubánky. Kingsleyho donchuan loví studentky na kultivovanost, duchaplnost, Kafku, Goyu, avantgardní divadlo a pomalý, rafinovaně přešlechtěný sex, ale když se opravdu zamiluje, baví othellovskou studií cynika - intelektuála, který ví, že je trapně směšný, a přesto žárlí jako kluk. Ovšem látku tak výrazně nefilmovou vede režisérka Isabel Coixetová hlavně v melancholickém závěru až na hranu telenovely, již vybalancuje jen herecká přirozenost ve scéně fotografických aktů.
Hodnocení MF DNES: 70 %

Z filmu 96 hodin96 HODIN stvořil producent a spoluautor scénáře Luc Besson pro Liama Neesona v roli bývalého agenta, jenž k záchraně dcery prodané k prostituci bere zákon do svých tvrdých pěstí. Bohužel zápletka neobsahuje ani smítko překvapení: rozvedený otec nad starými fotkami, albánský gang, prostitutky pod drogami, zhýralí šejkové... Každý záběr je nasnadě. Neeson se tváří ztrápeně, ač akci zvládá slušně; utkví jen únos v telefonickém přenosu, tlumočník jménem Miloševič a tupé finále ve stylu naivka Angelika a tlustý sultán.
Hodnocení MF DNES: 50 %

Z filmu ZrcadlaZRCADLA předvádějí totéž v bleděmodrém, pouze Neesonovu roli přejímá čím starší, tím zajímavější Kiefer Sutherland. Děj však opět spadá do kategorie "umím si představit" – další bývalý polda trpí odlukou od rodiny, kterou zachraňuje. Zrcadla s přízračnými výjevy zvěstujícími hororovou zkázu vcelku účinkují, ale jinak je to ateliérové cvičení ve strašidelném domě plném ptáků, zvuků, vody, krve a ohořelých zombíků. Pro milovníky žánru nic moc nového, pro ostatní ztráta času.
Hodnocení MF DNES: 50 %

Z filmu Rembrandtova Noční hlídkaREMBRANDTOVA NOČNÍ HLÍDKA naopak zosobňuje typ filmu, jenž se chce lišit i za cenu obchodní sebevraždy. Režisér Peter Greenaway pojímá úsek z malířova života jako stylizované divadlo, jehož jednotlivé úseky inscenuje, aranžuje a komponuje v duchu obrazů. Zajímavé, ale únavné stejně jako dobová detektivka zakletá do titulního skupinového portrétu nebo až chorobná posedlost sexem. Vzdor režisérově okaté exhibici však Martin Freeman září coby Rembrandt-manžel: tak užitkový, a přitom příchylný, nevtíravý, ale vroucí cit se vidí málokdy.
Hodnocení MF DNES: 60 %