Diskuze

Prostě alchymie. Co musí, co nesmí a co může mít štědrovečerní pohádka

Draka už Honza skolil, ale svatba se nějak zadrhla. Tak začíná letošní štědrovečerní pohádka České televize Princezna a půl království, v pořadí pátá, kterou pro vánoční vysílání natočil režisér Karel Janák. Měl by tedy už vědět, jak má ideální pohádka k nadílce vypadat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

D60a45n 88R76u51b12í98n

22. 12. 2019 17:38

Janák je chytrej jak silnice, ale jeho pohádky jsou filmový odpad. Viz. hodnocení na ČSFD a moje usínající a zívající děti nudou.

3 1
možnosti

Mě náhodou jeho pohádky baví.

1 0
možnosti

J40a25n 32B59r66o64ž

22. 12. 2019 13:47

Tak předně by si měli najít pořádnýho scénáristu, který dokáže používat chytrý humor ve stylu Wericha, Víti Marčíka či Cimrmanů. Trapný je primitivní pohádkový humor posledních let, nejlépe s ušišlaným čertem. (příklad Lotrando a Zubejda - filmařsky primitivní ale díky humoru moje nejoblíbenější novodobá pohádka)

Scéna a kostýmy nemají být brutálně přeplácaný, jak to miluje Troška. Koukněte na pohádky co se točili za komančů. Vše relativně jednoduché.

No a do třetice - stejně jako ve fotografování - dnes s příchodem digitálu a značného zlevnění, je vidět, že se úplně vytratilo řemeslo, protože to technika doladí sama a fotograf/kameraman je teď každý kdo má v zadnici díru.

Proto všechny pohádky působí jaksi technicky přehnaně dokonale, hloubka ostrosti je jak z reportáží v TV novinách. Opět komančské pohádky působili "filmově", dnes jak když se to točí na mobil. Ve zvuku žádné přirozené ruchy, jen ty umělé.

No a pak samozřejmě herci, dříve přirození, bez přehnaných hraných emocí a grimas. Dnes jsou veškeré emoce silně přetažené. A většina hereckých výkonů je jak ze školní besídky. Ideálně, když ještě nesedí vlastní dabing na klapání huby.

No a řekl bych, že princové se nyní nevybírají ani tak, aby se líbili ženám a dívkám, ale spíše jiným chlapcům jiné orientace....

6 0
možnosti

A95l62e87š 12B68a20j13e54r

22. 12. 2019 9:49

hlavně tam nesmí hrát Mádl a kdokoliv z Polívkovic rodiny :-P:-P:-P!!

2 3
možnosti

Je to věcí názoru. Osobně si myslím, že Mádl s Voříškovou nejsou rozhodně pohádkovým propadákem. Která pohádka z polistopadové české doby je PODLE mne propadákem je Poslední rytíř, i když na druhou stranu O zakletém králi a odvážném Martinovi špatný herecký výkon není. Klasika Pyšné princezny a Panny a netvora s Harapesem a Studenkovou mnoho dnešních pohádek porazit nedokáže. Souhlasím s tím, že na posuzování kvality pohádkových předloh a režijních představ mohou mít vliv i rodiče jež mají antipatije k jednotlivým hereckým představitelům ! Co se mi na současné televizní nabídce bez rozdílu veřejnoprávní/komerční nelíbí je fakt, že dramaturgové programů jsou pohodlní a líní nabídnout minimálně srovnatelný filmový zážitek z československé produkce pohádkové doby jako jsou československé Popelky nebo Princ a chudas s Romanem Skamenem v hlavní roli. Ne vše co je nabízeno z Holiwoodu s mizerným dabingem nejde porazit československou klasikou.

0 0
možnosti

Ty nejlepší z nejlepších filmových pohádek mají několik základních rysů: zlo je vždy představováno člověkem, ten je ale spíše směšný než strašný, nadpřirozeno pomáhá, ale ne zase tak moc.

0 0
možnosti

Jestliže pan režisér točí své pohádky jako skládačku toho, co obsahovat smějí, co nesmějí a co mohou podle seznamu, který v článku uvádí, nedivím se, že z toho potom vycházejí takové instantní paskvily, jakých jsme v posledních letech svědky a jenom mi to potvrzuje můj dojem z nich! Prostě namícháme všechno, co má podle nás pohádka obsahovat a myslíme si, že to musí mít úspěch a bude se to líbit. Co na tom, že už si potom nikdo nepamatuje, o čem která pohádka byla, natož, aby si někdo pamatoval název. Fujtajbl! Pohádka má být hlavně originální, navozovat pohodu i přes boj dobra se zlem a v našich končinách má samozřejmě obsahovat i laskavý humor. V první řadě ale hlavně smysluplný scénář a dialogy, které dávají smysl, protože na pohádky se nedívají jen děti, ale i dospělí, kteří se k nim potom ve své dospělosti rádi vracejí z dětských let. Chápu ale současné tvůrce, že bez hereckých mistrů z dob minulých se už dnes tak krásné a nezapomenutelné pohádky zkrátka točit nedají...

3 1
možnosti

Já to tak tragicky nevidím, většina současných pohádek není tak strašná jak s oblibou kde kdo skuhrá.

1 0
možnosti

Spáčilová i Janák zapomněli ještě na jeden prvek, který zaplevelil některé české pohádky posledních let: příliš emancipované princezny v kontrastu s neschopnými jejich mužskými protějšky.

3 1
možnosti

Co to je za slátaninu tenhle článek.

2 1
možnosti