Záběr z natáčení dokumentu V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka

Záběr z natáčení dokumentu V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka | foto: Aerofilms

V síti: Za školou už je k vidění i doma. Rodičům tvůrci nabízí i příručku

  • 0
Nejdříve jen ve škole, teď už i doma. Speciální upravenou verzi dokumentu V síti: Za školou pro diváky od 12 let si mohou nově rodiče společně s dětmi pustit na platformě KVIFF.TV. Tvůrci diskutovaného dokumentu o sexuálních predátorech nabízí na internetu ke stažení i metodologickou příručku, která radí jak o tématu s ratolestmi hovořit.

V dokumentárním experimentu Víta Klusáka a Barbory Chalupové se otevírá téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy čelí ve fiktivních pokojíčcích 2458 potenciálním sexuálním predátorům.

„Chatují a skypují s muži, kteří je na sítích aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání,“ zní popis děje.

Záběr z natáčení dokumentu V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka

Kromě dění na internetu dokument sleduje také, jak si tvůrci dívky do rolí vybírali a jaká pro ně pak byla osobní setkání s některými predátory, která probíhala pod skrytým dozorem ochranky. Nejsilnější momenty z oficiální celovečerní verze filmu jsou doplněny o praktické rady, návody a komentáře hereček, které si zkušeností se sexuálním obtěžováním na internetu samy prošly.

„Rodiče by měli V síti vidět povinně, jen ať se kvůli četnosti a sugestivitě lovců připraví na to, že ještě pár dnů po návštěvě kina uvidí podezřelého úchyla na každém rohu,“ napsala o filmu v recenzi Mirka Spáčilová.

Snímek V síti, který měl premiéru v roce 2020, získal Cenu české filmové kritiky za nejlepší dokumentární film. Ve stejné kategorii uspěl i na Českých lvech, odkud si odnesl ještě Cenu filmových fanoušků. K vidění je v rámci služby KVIFF.TV i verze pro diváky od 15 let, kterou uváděla kina, a necenzurovaná verze, která podle tvůrců „věrně zprostředkovává zkušenosti a pocity dětí zneužívaných na internetu, zakryté totiž zůstávají pouze tváře predátorů“.

Trailer k filmu V síti: