V Salcburku zemřela herečka Lída Baarová

Ve věku 86 let zemřela v pátek večer v Salcburku herečka Lída Baarová, která se proslavila ve filmech ze 30. a 40. let. Oznámil to režisér Otakar Vávra a potvrdila její nevlastní matka Marie Babková. Salcburský policista Hans Sommerauer vídeňskému zpravodaji ČTK řekl, že Baarovou našla v jejím bytě mrtvou pečovatelská služba. Podle policie jde o přirozenou smrt, nejspíše selhání srdce. Agentura APA s odvoláním na policejní zdroj sdělila, že bývalá filmová diva ležela mrtvá na posteli ve svém pětipokojovém bytě.

Po smrti svého manžela, který byl gynekologem, prý žila téměř výhradně v soukromí a až doposledka si prakticky sama vedla domácnost. Jejími společníky na sklonku života údajně byly léky a alkohol.

Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, se narodila 7. září 1914 v Praze. Studovala konzervatoř, po úspěchu svého prvního filmu však ze školy odešla a od roku 1931 se věnovala filmu. Během krátké doby se stala jednou z nejvíce obsazovaných hereček.

Dodnes jsou známé mnohé z jejích filmů, například Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Vávrův přepis románu Marie Majerové Panenství či komedie Dívka v modrém, kde si zahrála po boku Oldřich Nového.

Její život i kariéru poznamenal vztah s Josefem Goebbelsem, ministrem propagandy nacistického Německa. Ačkoli proti jejich vztahu zasáhl Hitler a Baarová se stala po roce 1941 zakázanou herečkou, byla po válce uvězněna a obviněna z kolaborace.

Obvinění se neprokázala a Baarová v prosinci 1946 vězení opustila. Mezitím však spáchala sebevraždu její sestra, začínající herečka Zorka Janů, a po jednom z výslechů Baarové zemřela i její matka.

O dva roky později emigrovala Baarová přes Rakousko do Argentiny, nakonec ale zůstala v Rakousku. Po válce se jí dostalo ještě několika hereckých příležitostí, mimo jiné ve filmu Federika Felliniho Darmošlapové.

S filmem skončila v roce 1956 a nadále se věnovala jen divadlu.