Ján Koleník v seriálu Ultimátum | foto: ČT

RECENZE: Osmidílné Ultimátum by Bruce Willis sfoukl za jeden večer

  • 26
Osmidílnou sérií Ultimátum, kterou začíná vysílat v neděli, vstoupila ČT poprvé do koprodukce se slovenskou TV Joj. Alespoň teď Kavčí hory mají rozporuplný výsledek na koho svádět.

Politický thriller Ultimátum je jasně slovenský projekt, od režiséra přes scenáristy, kameru, hudbu a většinu herců až po klíčové místo děje s nápisem Nemocnica. Nic na tom nezmění ani pár českých tváří v čele s Ester Geislerovou coby těhotnou partnerkou hlavního hrdiny, policejního vyjednavače závislého na lécích a vlastních rebelských metodách, jehož hraje už úředně ocejchovaný prototyp pořádného chlapa Ján Koleník.

Pravda, mihne se tu třeba Miroslav Etzler v roli českého premiéra, který dorazil na summit Visegrádské čtyřky, ale od počátku nitky spiknutí vedou k politickým špičkám Bratislavy. Zákulisí pádu armádního letounu chce odhalit mstitel, jako rukojmí mu slouží lidé na nemocničním oddělení, mezi nimi ministr obrany a náhodou i hrdinova přítelkyně s porodem na spadnutí.

Náhodami se Ultimátum vůbec hemží. Modelová zápletka křiklavě připomíná hollywoodské produkce, po nichž snaživě pošilhává i realizace, jenomže akční manévry patří spíše k samostatnému filmu než k seriálu, kde se lana, ostřelovači, vysílačky, výbušniny a neprůstřelné vesty nutně opakují do omrzení.

Žánrovou šablonu prozradí hned úvod. Zoufalec hrozí zabitím vlastních dětí, Koleníkův rek situaci vyřeší po svém navzdory rozkazům nadřízených, takže sotva ukáže vypracované svaly ve sprše, je postaven mimo službu, než znovu nastaví krk v akci, kde jde tentokrát o život i jeho lásce. Kolik amerických policistů už zažilo přesně totéž?

Vůkol se vyskytují vesměs drahé limuzíny, vily, pěstěné dámy, důležití pánové, ochranky, zkrátka chladně odosobněný, už z podstaty nudný svět horních deseti tisíc, jehož příslušníci vedou strojené dialogy v uměle znějícím dabingu.

Úporná snaha o tísnivou náladu příštích hrozeb se někdy přehoupne až k nechtěné směšnosti, třeba ve výstupu ministrova duševně chorého syna se sekerkou nebo ve scéně, kdy únosce předvádí zajatému šéfovi obrany svou palebnou sílu.

Účelově nastavované napětí – dotyčný ministr třeba zkolabuje pokaždé, kdykoli se zdá, že užuž přizná barvu – má za následek silně redukovanou zvědavost diváků. Tipují prakticky jen dvě věci: ve kterém dílu postava Geislerové porodí a kolik pěšáků tvůrci obětují během osmi kapitol, když po dvou epizodách se vyskytuje první popálený.

Coby detektivka je Ultimátum slabé, zatím nabídlo jediný nápad vedoucí po stopě odtaženého auta, zato vrší vousatá schémata jako lži médiím či souboj rezortů vnitra a obrany včetně podrazu, jenž vrací vyjednávání s „hodným teroristou“ zase na začátek, před klišé typu „oba jsme rozumní lidé, oba profesionálové“. O banalitách z politického zákulisí nemluvě.

Ultimátum

50 %

Režie Michal Kollár, hrají Ján Koleník, Milan Bahul, Ester Geislerová, Miroslav Etzler, Marko Igonda, Diana Mórová

Kinobox: 57 %

Nejzajímavější zůstává systém výbušných nástrah i plány jeho zneškodnění, třebaže věčných detailů drátů a náloží se člověk brzy nabaží. Hlavní záhadu pak představuje okrajová fobie kolem přezouvání včetně návleků na operačním sále.

Ovšem pro krkolomné historky platí, že takové mise stíhal Bruce Willis ve své nejlepší formě za jeden večer a ještě s veselými hláškami, kdežto v osudově se tvářícím Ultimátu má humor vstup zakázán.