Tvůrce filmu Postel se zlobí, že snímek v televizi zčernal

Divák si musí myslet, že jsme se všichni zbláznili. Tak komentoval Oskar Reif nedělní uvedení svého filmu Postel v České televizi: původně černobílý obraz byl prý vyloženě černý, hlavy postav seříznuté a herečka Sylva Langová, nominovaná za tuto roli na Českého lva, podle něj nebyla k rozpoznání "ani s baterkou".
Režisér se nad technickým defektem ptá: "Jak mám vysvětlit divákům, že to tak nemělo být, že ten uzoučký proužek obrazu nebyl pokusem 'o umění' a že se jim nemohu divit, pokud přepnuli na Bodygarda?"
"Je to smutek, že se takové věci dějí," komentoval aféru výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler. Právě Postel totiž členové akademie nominovali na ceny Český lev, jež se budou udílet v sobotu, hned v šesti kategoriích, mimo jiné i za kameru Igora Luthera.
O tom, kdo problém zavinil, se vedou spory. Barrandovská producentka Helena Uldrichová tvrdí: "Ano, bylo to hrozně tmavé, ale já vůbec nevím proč. Od nás totiž televize převzala materiál v naprostém pořádku, což její zástupci stvrdili podpisem. Musíme o tom jednat." Naopak Čestmír Kopecký z ČT prohlásil: "Kazetu, kterou nám 12. ledna 1998 dodali, jsme také odvysílali. Nic jsme s ní nedělali, technicky to ani není možné. Nekvalitní přepis Postele se prostě musel zrodit už na Barrandově."
Reif říká, že v Americe by se soudil; takhle aspoň žádá ČT, aby příště dala přepisy kopií tvůrcům k autorizaci.